Πολυκριτηριακή μέθοδος αξιολόγησης για την επιλογή κατάλληλου προμηθευτή σε έργα πολιτικού μηχανικού

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Πολυκριτηριακή μέθοδος αξιολόγησης για την επιλογή κατάλληλου προμηθευτή σε έργα πολιτικού μηχανικού (EL)

Χαρίσης, Αναστάσιος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Επιστημών της Διοίκησης. Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης. Οικονομική και Διοίκηση για Μηχανικούς. (EL)

Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν αναπτυχθεί από πολλούς επιστήμονες διάφορα μοντέλα προσομοίωσης καταστάσεων λήψης αποφάσεων. Η αναγκαιότητα αυτή έχει προέλθει από το πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό περιβάλλον στο οποίο είναι υποχρεωμένοι να δράσουν, πλέον, επιχειρήσεις, διάφοροι οργανισμοί καθώς και οι άνθρωποι μεμονωμένα. Αντικείμενο αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι να προβάλλει την επίδραση κάποιων συγκεκριμένων παραγόντων στην απόδοση και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο χώρο των τεχνικών επιχειρήσεων, με τη χρήση μιας συγκεκριμένης μεθόδου. Οι παράγοντες αυτοί είναι οι εξής : κόστος, ποιότητα, ευελιξία, αξιοπιστία και ταχύτητα. Μετά από αναφορά στις μεθόδους πολυκριτηριακής ανάλυσης, η εργασία διαπραγματεύεται εκτενώς την Αναλυτική Ιεραρχική Διαδικασία (ΑΗΡ). Ασχολείται με το θεωρητικό υπόβαθρο της μεθόδου, τις εφαρμογές τις κτλ. Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται το εύρος των πρακτικών εφαρμογών της μεθόδου σε διαφόρους τομείς της καθημερινής ζωής. Στην συνέχεια, στην εργασία παρουσιάζεται ένα αριθμητικό παράδειγμα εφαρμογής της ΑΗΡ σε μια συνηθισμένη κατάσταση λήψης απόφασης κατά την εκτέλεση ενός τεχνικού έργου. Το πρόβλημα προσομειώνεται με ένα συγκεκριμένο πακέτο λογισμικού και το αποτέλεσμα προκύπτει με θεώρηση των ανωτέρω 5 παραγόντων ως κριτηρίων απόφασης. Συμπερασματικά, η εργασία αυτή καταφέρνει να καταδείξει την σημασία και τη χρησιμότητα της ΑΗΡ στην αντιμετώπιση ενός πραγματικού προβλήματος απόφασης. Τέλος, αναδεικνύεται η ιεράρχηση των 5 ανωτέρω παραγόντων ως προς την σπουδαιότητά τους σε έργα πολιτικού μηχανικού και η επιρροή τους στην διαμόρφωση της βέλτιστης εναλλακτικής.

masterThesis

Hierarchy (EL)
Evaluation (EL)
Αξιολόγηση (EL)
Ιεραρχία (EL)
Cost (EL)
Κόστος (EL)


2008


2015-11-19T10:57:40Z

Χίος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.