Επιλογή βέλτιστου συστήματος διαχείρισης των υγρών αποβλήτων του Δήμου Λουτροπόλεως Θερμής.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2004 (EL)

Επιλογή βέλτιστου συστήματος διαχείρισης των υγρών αποβλήτων του Δήμου Λουτροπόλεως Θερμής. (EL)

Τέγου, Ιωάννα-Λήδα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Θεοφράστειο "Περιβαλλοντική και Οικολογική Μηχανική". (EL)

Η βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας τα τελευταία έτη και η παραγωγή και διοχέτευση μεγάλων ποσοτήτων αστικών και άλλων υγρών αποβλήτων σε παράκτιες και άλλες περιοχές δημιούργησαν σοβαρός επιπτώσεις στο περιβάλλον. Το 1991 το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εξέδωσε μια Οδηγία (91/271/ΕΟΚ) για την επεξεργασία των αστικών αποβλήτων (ΚΥΑ 5673/400/1997 για εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας), στην οποία προβλέπεται ότι θα πρέπει να εγκατασταθούν ΜΕΥΑ σε όλες τις πόλεις τις Κοινότητας. Υπάρχει ένας σχετικά μεγάλος αριθμός διαφορετικών συστημάτων επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων που διαφέρουν στην τεχνολογία, στην απόδοση, στο κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος, στις δυσκολίες εφαρμογής, στις περιβαλλοντικές και κοινωνικός επιδράσεις. Τα κριτήρια αυτά είναι που καθορίζουν και το βαθμό αποδοχής του κάθε συστήματος από τους λήπτες αποφάσεων. Στην παρούσα εργασία, οι εναλλακτικές δυνατότητες αξιολογούνται βάσει μιας μεθόδου Πολυκριτηριακής Ανάλυσης (ELECTRE ΠΙ), με στόχο την επιλογή του βέλτιστου Συστήματος Επεξεργασίας των Υγρών Αποβλήτων του Δήμου Λουτροττόλεως Θερμής. Στο Κεφάλαιο 2ο αναλύονται, κατόπιν βιβλιογραφικής έρευνας, τα συμβατικά συστήματα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων με έμφαση στη μέθοδο της ενεργού ιλύος. Περιγράφεται ο σχεδιασμός τους και αναφέρονται τα βασικά κριτήρια ελέγχου. Το αντίστοιχο γίνεται και για τα φυσικά συστήματα επεξεργασίας ΥΑ, με εκτενέστερη αναφορά στους Τεχνητούς Υγροβιοτόπους. Στη συνέχεια. εισάγεται η έννοια της Πολυκριτηριακής Ανάλυσης (ΠΑ) και αναλύεται ο ρόλος της στη διαδικασία αξιολόγησης ζητημάτων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Παρουσιάζονται τα στάδια της ΠΑ, ενώ προσδιορίζεται η σημασία των πολλαπλών κριτηρίων και ο ρόλος των εμπλεκομένων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αφού γίνει μια αναφορά στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της πολυκριτηριακής αξιολόγησης, αναλύεται η μέθοδος ELECTRE ΠΙ που θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια. Στο 3ο Κεφάλαιο, μετά από μια σύντομη περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου Λουτροπόλεως Θερμής, που αποτελεί την περιοχή μελέτης της παρούσας εργασίας, γίνεται μια εκτίμηση της εξέλιξης του πληθυσμού έως το 2015. Κατόπιν, γίνεται μια προσπάθεια «μοντελοποίησης» του προβλήματος στο πλαίσιο της Πολυκριτηριακής Ανάλυσης. Ορίζεται το πρόβλημα, υπολογίζονται τα υδραυλικά και ρυπαντικά φορτία και σχηματίζονται τα εναλλακτικά σενάρια. Ακολούθως επιλέγονται τα κριτήρια αξιολόγησης και οι λήπτες απόφασης και καθορίζονται οι βαθμοί βαρύτητας των κριτηρίων. Στο Κεφάλαιο 4 εφαρμόζεται η μέθοδος ELECTRE ΠΙ. Κατασκευάζεται ο Πίνακας Αξιολόγησης και παρουσιάζονται οι τελικές κατατάξεις των σεναρίων για κάθε λήπτη απόφασης. Στο Κεφάλαιο 5 παρουσιάζεται η τελική κατάταξη των σεναρίων και αναλύονται τα αποτελέσματα, που εξάγονται μετά την εφαρμογή της μεθόδου πολυκριτηριακής ανάλυσης. Τέλος, στο Κεφάλαιο 6 καταγράφονται τα συμπεράσματα. που προέκυψαν τόσο από τη βιβλιογραφική έρευνα όσο και από τη διεξαγωγή του πρακτικού μέρους της εργασίας αυτής.

masterThesis


2004


2015-11-20T08:19:16Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.