Τεχνικές απολύμανσης πόσιμου νερού

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2009 (EL)

Τεχνικές απολύμανσης πόσιμου νερού (EL)

Φεσά, Μαρία

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Θεοφράστειο "Περιβαλλοντική και Οικολογική Μηχανική". (EL)

Η πτυχιακή εργασία αναφέρεται στην απολύμανση του πόσιμου νερού η οποία έχει ως στόχο την ελάττωση του μικροβιακού πληθυσμού του νερού σε ανεκτά επίπεδα, ούτως ώστε να μην προκαλούνται λοιμώδεις θανατηφόρες αρρώστιες. Η απολύμανση άρχισε να εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια (από το 1850) με την χλωρίωση του νερού που ακόμα και στις μέρες μας αποτελεί την περισσότερο εφαρμόσιμη μέθοδο απολύμανσης. Πρόσφατα όμως διαπιστώθηκε ότι αν υπάρχουν στο νερό οργανικές ουσίες ή ακόμη και ιόντα βρωμίου/ιωδίου κατά την χλωρίωση παράγονται παραπροϊόντα χλωρίωσης (CBPs), που σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Επιπλέον αναλύονται διάφορες άλλες πρακτικές απολύμανσης χημικές και μη που στόχο έχουν την μείωση των παραπροϊόντων απολύμανσης καθώς επίσης και την αυξημένη αποτελεσματικότητα στην αδρανοποίηση των παθογόνων μικροοργανισμών, με την ελάχιστη απαιτούμενη ενέργεια και κόστος. Εν’ συνεχεία αναφέρονται οι προχωρημένες τεχνικές οξείδωσης οι οποίες ολοένα και καταλαμβάνουν χώρο σε πολλά θέματα απορρύπανσης των υδάτων καθώς έχει βρεθεί ότι δεν έχουν επιπτώσεις. Επίσης αναφέρονται τα επιτρεπτά όρια των παραπροϊόντων απολύμανσης που θεσμοθετηθεί από διάφορες χώρες και τα οποία όλο και γίνονται πιο αυστηρότερα.

masterThesis

Απολύμανση (EL)
Όζον (EL)
DBP (EL)
Chlorination (EL)
Disinfection byproducts (EL)
Ozonation (EL)
Χλωρίωση (EL)
Disinfection (EL)


2009


2015-11-20T08:19:25Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.