Εκτίμηση της συνδυασμένης επίδρασης Cu και συνθετικών οργανικών ενώσεων σε φυτοπλαγκτόν

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2005 (EL)

Εκτίμηση της συνδυασμένης επίδρασης Cu και συνθετικών οργανικών ενώσεων σε φυτοπλαγκτόν (EL)

Αθανασάκη, Καλομοίρα - Γεώργιος
Κοκκώνης, Ευστράτιος - Ιωάννης

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Θεοφράστειο "Περιβαλλοντική και Οικολογική Μηχανική". (EL)

Στην εργασία αυτή έγινε αρχικά εκτίμησης της τοξικότητας του μεταβολίτη του diuron DCPMU και του Cu , στο χλωροφύκος Dunaliella tertiolecta. Στη συνέχεια εκτιμήθηκε η τοξικότητα των συνδυασμών της DCPMU με το diuron, του Cu με το diuron και του Cu με τη DCPMU στον ίδιο μικροοργανισμό.Το diuron είναι ένα φαινύλιο ζιζανιοκτόνο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των υποκατεστημένων ουριών. Εκτός από επιλεκτικό ζιζανιοκτόνο χρησιμοποιείται και ως ενισχυτική βιοκτόνος ουσία στα υφαλοχρώματα που έχουν ως βάση το χαλκό. Η DCPMU είναι ένας από τους κύριους μεταβολίτες του diuron. Ο Cu είναι ένας από τους σημαντικότερους βιοκτόνους παράγοντες και αποτελεί το κύριο συστατικό των υφαλοχρωμάτων που δεν περιέχουν κασσίτερο. Κατά την εκπόνηση αυτής της εργασίας αρχικά εκτιμήθηκε η EC50 της DCPMU και του Cu για τη Dunaliella tertiolecta. Βρέθηκε ότι η DCPMU έχει πολύ μεγαλύτερη τοξική επίδραση στο χλωροφύκος από τον Cu. Συγκεκριμένα η EC50 της DCPMU είναι 370 μg/l ενώ η EC50 του Cu είναι 9400 μg/l.Τέλος έγιναν πειράματα εκτίμησης της συνδυασμένης τοξικής επίδρασης της DCPMU με το diuron, του Cu με το diuron και της DCPMU με το Cu. Τα μίγματα διάφορων συγκεντρώσεων των ουσιών αυτών ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις πιο τοξικά από ότι οι αντίστοιχες ουσίες μεμονωμένες. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν σαφής ενδείξεις για το αν η δράση τους είναι προσθετική η συνεργιστική.

masterThesis

Τοξικότητα (EL)
Cu (EL)
DCPMU (EL)
Toxicity (EL)
Phytoplankton (EL)
Diuron (EL)
Φυτοπλαγκτόν (EL)


2005


2015-11-20T08:19:30Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.