Ανάπτυξη χωρικού μοντέλου προσομοίωσης για την ανάλυση βιωσιμότητας σε πληθυσμό μικρών θηλαστικών : η περίπτωση του Sciurus Anomalus στη Λέσβο.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2001 (EL)

Ανάπτυξη χωρικού μοντέλου προσομοίωσης για την ανάλυση βιωσιμότητας σε πληθυσμό μικρών θηλαστικών : η περίπτωση του Sciurus Anomalus στη Λέσβο. (EL)

Παπαδοπούλου, Ελένη

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση. (EL)

Η απώλεια και ο κατακερματισμός των βιοκατοικίων είναι από τους κυριότερους λόγους αύξησης του ρυθμού έκλειψης των ειδών. Η διερεύνηση της δυναμικής των ειδών θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με την δυναμική του τοπίου και των οικοσυστημάτων. Ο πληθυσμός του Sciurus anomalus στο νησί της Λέσβου ανήκει στην κατηγορία των τρωτών. Για την ανάλυση βιωσιμότητας του Sciurus anomalus δημιουργήθηκε ένα μοντέλο προσομοίωσης με τη χρήση του προγράμματος RAMAS GIS και την εισαγωγή σε αυτό πληθυσμιακών και χωρικών δεδομένων με σκοπό να προβλεφθεί η πιθανότητα εξαφάνισης του είδους. Έγινε ανάλυση ευαισθησίας σε μεταβολές των διαφόρων παραμέτρων με σκοπό να προσδιοριστούν οι κρίσιμοι παράμετροι για την επιβίωση ή εξαφάνιση του είδους. Έχουν καθοριστεί αυστηρά οι υποθέσεις του μοντέλου και η διαθεσιμότητα δεδομένων και γίνονται προτάσεις για την συγκέντρωση συγκεκριμένων στοιχείων που θα βελτιώσουν την ακρίβεια του μοντέλου. Με την χρησιμοποίηση δεδομένων βροχόπτωσης για την Λέσβο και τις εκτιμήσεις από τα σενάρια στο Acacia project για την κλιματική αλλαγή, παρουσιάστηκε η μεθοδολογία και η δημιουργία ενός μοντέλου για τον προσδιορισμό των επιδράσεων στο σκίουρο αν τα σενάρια επιβεβαιωθούν, και συγκεκριμένα αν η μείωση της βροχόπτωσης το χειμώνα θα οδηγήσει σε έλλειψη νερού.

masterThesis


2001


2015-11-20T08:20:12Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.