Αξιολόγηση ομαδοποίησης και χωροθέτησης ελαιουργειών Λέσβου.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2002 (EL)

Αξιολόγηση ομαδοποίησης και χωροθέτησης ελαιουργειών Λέσβου. (EL)

Κουζούμη, Ευστρατία-Αγγελική

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση. (EL)

Η Λέσβος είναι μια από τις πλέον ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, ενώ η μονοκαλλιέργεια της ελιάς στηρίζει την οικονομία του νησιού. Στόχος της διπλωματικής διατριβής είναι η διερεύνηση του σημερινού «μορφώματος» των λεσβιακών ελαιουργείων και η αξιολόγηση πιθανών σεναρίων βελτίωσής του. Τα σενάρια αυτά στηρίχθηκαν στη λογική της ομαδοποίησης μικρών μονάδων που χωροθετούνται σήμερα διάσπαρτες στο νησί σύμφωνα με την κατανομή του ελαιώνα και το δίκτυο των οικισμών. Στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε η οικονομική ανάλυση των ελαιουργείων, τόσο ως μεμονωμένες μονάδες όσο και ως ολοκληρωμένες μονάδες με ενσωματωμένη τη διαχείριση των υγρών τους αποβλήτων. Τελικά με τη χρήση της κεντροβαρικότητας των σεναρίων υποδείχθηκαν οι καταλληλότερες τοποθεσίες εγκατάστασης τέτοιων μονάδων που να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στις οικονομικό-κοινωνικές αλλά και στις περιβαλλοντικές ανάγκες τόσο των κατοίκων του νησιού γενικότερα, αλλά κυρίως των εμπλεκομένων στην παραγωγική και μεταποιητική διαδικασία.

masterThesis


2002


2015-11-20T08:20:17Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.