Διαχείριση των πετρελαιοειδών που χρησημοποιούνται στην Ελλάδα.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2002 (EL)

Διαχείριση των πετρελαιοειδών που χρησημοποιούνται στην Ελλάδα. (EL)

Καϊμακούδη, Έλενα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση. (EL)

Η συνολική ποσότητα εισροής πετρελαϊκών υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο περιβάλλον εκτιμάται περίπου στα τρία εκατομμύρια τόνοι ετησίως. Οι κύριες πηγές εισόδου είναι οι ποτάμιες απορροές οι οποίες μεταφέρουν μη επεξεργασμένα αστικά και βιομηχανικά απόβλητα, οι δραστηριότητες των δεξαμενόπλοιων μέσο της μεταφοράς πετρελαίου από την πηγή εξάντλησης του προς τα διυλιστήρια για επεξεργασία και κατανάλωση και τα απόβλητα από τα διυλιστήρια. Ενώ ένα μικρό ποσοστό οφείλεται στα ατυχήματα των πετρελαιοφόρων. Στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε αποθηκευτικοί χώροι διυλιστηρίων. Η μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαιοειδών καθώς και οι μεγαλύτεροι αποθηκευτικοί χώροι παρατηρούνται στην περιφέρεια της Αττικής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περισσότερες διαρροές σε αριθμό από πετρελαιοφόρα, προκύπτουν από δραστηριότητες ρουτίνας, οι οποίες συνήθως παρουσιάζονται στα λιμάνια και στους τερματικούς σταθμούς. Η πλειοψηφία αυτού του είδους διαρροής είναι σχετικά μικρή σε ποσότητα. Οι μεγαλύτερες ποσότητες διαρροής πετρελαϊκών υδρογονανθράκων από δεξαμενόπλοια παρατηρούνται στις περιπτώσεις των ατυχημάτων. Στον ελλαδικό χώρο, περίπου το 65% των σημαντικότερων περιστατικών έχουν προκληθεί από δεξαμενόπλοια καταλαμβάνοντας περίπου το 97% της συνολικής ποσότητας απόρριψης πετρελαίου. Εκ των οποίων, οι μεγαλύτερες ποσότητες διαρροής οφείλονται στον τομέα τον ατυχημάτων. Η εποπτεία για την συχνότητα και για το δίκτυο διακίνησης πετρελαιοειδών στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο δεν υφίσταται. Η κοινοτική οδηγία 2002/59/ΕΚ της 27ης Ιουνίου 2002 στοχεύει στην δημιουργία ενός υποχρεωτικού συστήματος ενημέρωσης σε κοινοτικό επίπεδο. Το σύστημα αυτό θα παρέχει στα κράτη μέλη ταχεία πρόσβαση σε όλες τις σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις των πλοίων που μεταφέρουν επικίνδυνες ή ρυπογόνες ουσίες και με την ακριβή φύση του φορτίου τους.

masterThesis


2002


2015-11-20T08:20:18Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.