Διαχείριση τυροκομικών αποβλήτων στη Λέσβο

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Αιγαίου   

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Διαχείριση τυροκομικών αποβλήτων στη Λέσβο

Σταύρου, Αχιλλέας

Χαλβαδάκης, Κωνσταντίνος

masterThesis

2009
2015-11-20T08:20:34Z


Όπου υπάρχουν τυροκομεία το ζήτημα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων τους είναι σημαντικό. Παρουσιάζονται τρόποι αξιοποίησης του τυρογάλακτος και αναλύεται η υφιστάμενη κατάσταση της λειτουργίας των τυροκομείων στο νησί της Λέσβου. Η κατάταξη των τυροκομικών μονάδων κατά επικινδυνότητα επιτρέπει να μελετηθεί κάθε μονάδα ξεχωριστά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και την γεωγραφική περιοχή της έρευνας. Για την εκτίμηση της επικινδυνότητας των τυροκομείων της Λέσβου εφαρμόζεται η μέθοδος της αναλυτικής ιεράρχησης. Αυτή η μεθοδολογία συνδυάζει μεθόδους πολυκριτηριακής ανάλυσης, εργαλεία των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών και πληροφορίες που προέκυψαν από επιτόπια έρευνα και συνεντεύξεις με τους ιδιοκτήτες των μονάδων. Παρουσιάζονται τα βασικά μεθοδολογικά και αναλυτικά εργαλεία της μεθόδου. Δημιουργήθηκε βάση δεδομένων με στοιχεία λειτουργίας και χωροθέτησης των τυροκομείων της Λέσβου. Επίσης δημιουργήθηκε μια ιεραρχική δομή που περιέχει τα κριτήρια αξιολόγησης που αναλύουν την εκτίμηση επικινδυνότητας των τυροκομείων. Ο καθορισμός της σημαντικότητας και η βαθμολόγηση του κάθε κριτηρίου έγιναν χρησιμοποιώντας μεθόδους επίλυσης πολυκριτηριακών προβλημάτων. Εξάγεται έτσι ο βαθμός επικινδυνότητας και τα τυροκομεία του νησιού κατατάσσονται με βάση το βαθμό τους. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθοδολογίας προσφέρει τεκμηριωμένα επιστημονικά αποτελέσματα και μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο κατά την διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικών με την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν από την λειτουργία των τυροκομείων της Λέσβου.


Relative hazardousness
Τυρόγαλα
Geographical Information Systems
Μέθοδοι πολυκριτηριακής ανάλυσης
Analytical hierarchy
Διαχείριση τυροκομικών αποβλήτων
Whey
Waste management
Σχετική επικινδυνότητα
Αναλυτική ιεράρχηση
Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών
Multi-criterial analysis
Dairy units

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση.




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.