Ο ρόλος της απόστασης από τα αιολικά πάρκα στην αποδοχή αυτών από τις τοπικές κοινωνίες

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Ο ρόλος της απόστασης από τα αιολικά πάρκα στην αποδοχή αυτών από τις τοπικές κοινωνίες (EL)

Μωυσιάδης, Ιωάννης - Παντελής

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση. (EL)

Η παρούσα διπλωματική εργασία, έχει ως στόχο την καταγραφή απόψεων και στάσεων σχετικά με την αιολική ενέργεια, καθώς και το ρόλο που διαδραματίζει η απόσταση από τα αιολικά πάρκα στην αποδοχή τους, από τους κατοίκους της Λέσβου. Αφορμή, για την εργασία αυτή, στάθηκε η πρόταση ενός αναπτυξιακού έργου από τον όμιλο Ρόκα, για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο δυτικό τμήμα της Λέσβου. Για τον σκοπό της έρευνας μας, μοιράστηκαν, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, 287 ερωτηματολόγια σε 10 χωριά της Λέσβου, 5 κοντά στο προτεινόμενο έργο και 5 μακριά από αυτό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, εξετάσαμε το αν και κατά πόσο, η απόσταση από το προτεινόμενο έργο, επηρεάζει τις στάσεις και τις απόψεις των κατοίκων για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην προτεινόμενη περιοχή, αλλά και το ρόλο που διαδραματίζει στην αντίληψη άλλων παραγόντων, όπως η οπτική όχληση. Μετά την επεξεργασία των δεδομένων που συλλέξαμε, καταλήξαμε στο ότι παράγοντες, όπως, η αντίληψη της οπτικής όχλησης, καθώς και του προκαλούμενου θορύβου, διαφοροποιούνται κι επηρεάζονται από την απόσταση. Επιπρόσθετα, έγινε ορατή η μη συσχέτιση της απόστασης από το έργο με την αντίληψη των κατοίκων για την αξία της γης. Τέλος, καταγράφηκε κάτι το ιδιαίτερο, καθώς, η απόσταση από τα προτεινόμενα αιολικά πάρκα, δεν επηρέαζε την απόφαση των κατοίκων να ζητήσουν τη μεταφορά του έργου σε άλλη περιοχή.

masterThesis

Αιολική ενέργεια (EL)
Acceptance (EL)
Wind energy (EL)
Περιβαλλοντική πολιτική (EL)
Nimby (EL)
Wind farms (EL)
Απόσταση (EL)
Ζημίες (EL)
Benefits (EL)
Αιολικά πάρκα (EL)
Distance (EL)
Ωφελήματα (EL)


2012


2015-11-20T08:20:45Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.