Καταρροϊκός πυρετός : η περίπτωση της νήσου Λέσβου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Καταρροϊκός πυρετός : η περίπτωση της νήσου Λέσβου (EL)

Τσουλέλλη, Αθηνά - Ευστράτιος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Γεωργία και Περιβάλλον. (EL)

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι μια σοβαρή ασθένεια που κατά κύριο λόγο προσβάλλει τα πρόβατα. Θεραπεία δεν υπάρχει και έτσι τα προσβεβλημένα ζώα πρέπει να θανατώνονται. Όπως ήταν επόμενο ο καταρροϊκός πυρετός χτύπησε και το νησί της Λέσβου. Από το 2008 έως και σήμερα το νησί έχει τεθεί σε καραντίνα λόγω καταρροϊκού πυρετού, απαγορεύεται δηλαδή η εξαγωγή ζώντων ζώων από το νησί. Αυτό έχει επιφέρει τεράστια οικονομική επίπτωση, αφού η Λέσβος είναι ένα κτηνοτροφικό νησί. Συγκεκριμένα, η προβατοτροφία κατέχει εξέχουσα θέση στο εισόδημα του νησιού και είναι πολλές οι οικογένειες που συντηρούνται από αυτό. Θεωρήσαμε λοιπόν σκόπιμο να εξετάσουμε τον καταρροϊκό πυρετό του νησιού, να βρούμε που οφείλεται αυτή η μεγάλη καταστροφή, να ακούσουμε τη φωνή των κτηνοτρόφων και να προτείνουμε λύσεις που ενδεχομένως θα εξυγιάνουν το πρόβλημα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μορφή ερωτηματολογίου και το μέγεθος του δείγματος ήταν 50. Η έρευνα διεξήχθη σε όλους τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς του νησιού που στο σύνολο τους είναι 17. Το κύριο συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι οι κτηνοτρόφοι δεν είναι ευχαριστημένοι με την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα πάνω σε αυτό το θέμα και είναι πρόθυμοι να προβούν σε εναλλακτικές ενέργειες αντιμετώπισης της υπάρχουσας κατάστασης.

masterThesis

Καταρροϊκός πυρετός (EL)
Πρόβατο (EL)
BTV (EL)
Lesvos (EL)
Sheep (EL)
Λέσβος (EL)
Bluetongue virus (EL)


2011


2015-11-20T08:23:15Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.