Μελέτη του φαινομένου Nimby στην χωροθέτηση αιολικών πάρκων στον νομό Λακωνίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Μελέτη του φαινομένου Nimby στην χωροθέτηση αιολικών πάρκων στον νομό Λακωνίας (EL)

Κολοκοτρώνη, Ανθή - Αλέξανδρος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Γεωργία και Περιβάλλον. (EL)

Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την ολιστική προσέγγιση των λόγων κοινωνικής αποδοχής ή μη της αιολικής ενέργειας στον πρώην Δήμο Βοιών, νυν Μονεμβάσιας, του Νομού Λακωνίας (Nimby). Για τον σκοπό της έρευνας εξετάστηκε με ερωτηματολόγια η φύση των δημόσιων τοποθετήσεων όσον αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, οι αντιλήψεις στη σχετικότητα των περιβαλλοντικών πτυχών και το τοπίο ως κυρίαρχος παράγοντας όσον αφορά τους κατοίκους του πρώην Δήμου Βοιών, νυν Μονεμβάσιας του Νομού Λακωνίας, και συγκεκριμένα στα χωριά: Νεάπολη, Άγιος Νικόλαος, Άνω Καστανέα, Βελανίδια, Κάτω Καστανέα, Λάχι, Φαρακλό, Παραδείσι.Η διάρθρωση της εργασίας έχει ως εξής: Στο 1ο κεφάλαιο γίνεται εισαγωγή στην έννοια της αιολικής ενέργειας. Γίνεται μία αναφορά στην ιστορική εξέλιξη της αιολικής ενέργειας, καθώς και στην κατάστασή της και την ανάπτυξή της στην Ελλάδα και το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ΑΠΕ. Αναφέρεται η τεχνολογική εφαρμογή των ανεμογεννητριών και η σύνδεση τους με το ηλεκτρικό δίκτυο. Επίσης, αναλύονται τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των αιολικών πάρκων.Το 2ο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στο φαινόμενο NIMBY. Δίνονται ο ορισμός του NIMBY, οι κλασικοί (παλαιότεροι) λόγοι για τους οποίους πιστεύαμε ότι εμφανίζεται, τα χαρακτηριστικά των NIMBIes, καθώς και το πώς χρησιμοποιείται ο όρος σε συγκρούσεις για θέματα περιβάλλοντος. Τέλος, αναφέρονται οι κριτικές που έχουν ασκηθεί στον ‘παραδοσιακό’ αυτόν ορισμό όλων των αντιδράσεων σε εγκαταστάσεις έργων και ο σημερινός τρόπος με τον οποίο κατηγοριοποιούμε τις αντιδράσεις και ορίζουμε το NIMBY.Στο 3ο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στον Δήμο Βοιών του Νομού Λακωνίας, που αποτελεί την περιοχή μελέτης αυτής της διπλωματικής εργασίας. Αναφέρονται τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του Δήμου Βοιών και παρατίθενται τ’ αποτελέσματα της έρευνας.Στο 4ο και τελευταίο κεφάλαιο, διατυπώνονται τα βασικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα της έρευνας.

masterThesis

Greece (EL)
Κοινωνική αποδοχή (EL)
Impacts (EL)
Όχι στην πίσω αυλή μου (EL)
Wind energy (EL)
Ανεμογεννήτριες (EL)
Nimby (EL)
Results (EL)
Επιπτώσεις (EL)
Αποτελέσματα (EL)
Δήμος Βοιών (EL)
Social acceptance (EL)


2011


2015-11-20T08:23:16Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.