Ερευνητική προσέγγιση της αγοραστικής συμπεριφοράς και των στάσεων του καταναλωτικού κοινού της Μυτιλήνης ως προς τα βιολογικά προϊόντα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2009 (EL)

Ερευνητική προσέγγιση της αγοραστικής συμπεριφοράς και των στάσεων του καταναλωτικού κοινού της Μυτιλήνης ως προς τα βιολογικά προϊόντα (EL)

Βαληλή, Ειρήνη

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Γεωργία και Περιβάλλον. (EL)

Το ευρύτερο κίνημα που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο υπέρ της διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος, είναι φυσικό να αγγίζει άμεσα και τον τομέα της γεωργίας. Έτσι καθώς μια ολοένα αυξανόμενη μερίδα ευαισθητοποιημένων καταναλωτών απαιτεί πλέον τρόφιμα υγιεινά, απαλλαγμένα από χημικά υπολείμματα, το σύστημα γεωργικής παραγωγής που ονομάζεται βιολογική γεωργία έρχεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο αγροτικό “γίγνεσθαι”. Δίνοντας έναν σύντομο ορισμό, θα λέγαμε πως βιολογικά είναι τα προϊόντα που παράγονται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται το θέμα της αγοραστικής συμπεριφοράς και των στάσεων του καταναλωτικού κοινού της Μυτιλήνης ως προς τα βιολογικά προϊόντα. Έπειτα από την ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας, προσεγγίζεται ερευνητικά το παραπάνω θέμα με δείγμα 140 νοικοκυριών από την πόλη της Μυτιλήνης. Στο πρώτο μέρος της εργασίας, το θεωρητικό, δίνεται ο ορισμός της βιολογικής γεωργίας και παρατίθεται εν συντομία η εξέλιξη της στο πέρασμα των χρόνων. Γίνεται επίσης αναφορά στις αρχές και τις επιδράσεις της βιολογικής γεωργίας. Παρουσιάζεται το θεσμικό πλαίσιο που τη διέπει και περιγράφεται η αγορά βιολογικών προϊόντων τόσο σε διεθνή, ευρωπαϊκό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Τέλος, γίνεται μία λεπτομερής ανασκόπηση των ερευνών σχετικά με τη συμπεριφορά του καταναλωτή ως προς τα βιολογικά προϊόντα, εστιάζοντας στα κοινωνικό-δημογραφικά χαρακτηριστικά του, στα κίνητρα αγοράς και στους ανασταλτικούς παράγοντες που αποτρέπουν κάποιους καταναλωτές από την επιλογή των εν λόγω προϊόντων. Στο δεύτερο μέρος, το ερευνητικό, περιγράφονται οι υποθέσεις που μελετώνται στην έρευνα, η ερευνητική διαδικασία που ακολουθήθηκε καθώς και τα εργαλεία και οι στατιστικές αναλύσεις που χρησιμοποιήθηκαν. Έπειτα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα τα οποία στη συνέχεια αναλύονται και ερμηνεύονται βάσει προηγούμενων ερευνητικών πορισμάτων.

masterThesis

ORGANIC PRODUCTS, Consumer behabior (EL)
ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (EL)


2009


2015-11-20T08:23:16Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.