Διαχρονική πορεία της ρύπανσης των υπογείων υδάτων του Νομού Τρικάλων από νιτρικά γεωργικής προέλευσης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2009 (EL)

Διαχρονική πορεία της ρύπανσης των υπογείων υδάτων του Νομού Τρικάλων από νιτρικά γεωργικής προέλευσης (EL)

Αναγνώστου, Βασίλειος - Βασίλειος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Γεωργία και Περιβάλλον. (EL)

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να μελετηθούν τα επίπεδα των νιτρικών στον υπόγειο υδροφορέα αγροτικών περιοχών του Νομού Τρικάλων, κατά το έτος 2009, οι οποίες έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν ενδείξεις ρύπανσης των νερών των γεωτρήσεών τους από νιτρικά. Παράλληλα διερευνάται η διαχρονική εξέλιξη της ρύπανσης των υπογείων υδάτων από νιτρικά γεωργικής προέλευσης καθώς και η πιθανότητα μελλοντικής περιβαλλοντικής υποβάθμισης στην περιοχή μελέτης λόγω νιτρορύπανσης των υπογείων υδάτων από την κατείσδυση του αζώτου που περιέχεται στα λιπάσματα. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του τρέχοντος έτους θα συγκριθούν με εκείνα των προηγουμένων ετών, για τα ποσοστά των νιτρικών σε αρδευτικές γεωτρήσεις της περιοχής μελέτης, ώστε να διαπιστωθεί η πορεία της επιβάρυνσης των υπογείων υδάτων από τα νιτρικά. Επίσης τα συγκεκριμένα αποτελέσματα θα συγκριθούν και με το σχέδιο δράσης που συντάχθηκε για το Θεσσαλικό πεδίο και κατ’ επέκταση για το Νομό Τρικάλων, καθώς η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως ευπρόσβλητη ζώνη από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης. Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει να δούμε αν οι γεωργικές πρακτικές, ως προς την αζωτούχο λίπανση, ακολουθούν τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, τους οποίους οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να τηρούν και ιδιαίτερα σε ζώνες υψηλής και μέσης επικινδυνότητας ως προς τα νιτρικά. Τέλος είναι σημαντικό να διερευνηθεί κατά πόσο το πρόγραμμα δράσης μείωσης της νιτρορύπανσης έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα στον υπόγειο υδροφορέα περιοχών του Νομού Τρικάλων.

masterThesis

Νιτρορύπανση (EL)
Nitrates (EL)


2009


2015-11-20T08:23:17Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.