Πρόδρομες μορφές ρεμπέτικου: το αστικό λαϊκό τραγούδι

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2009 (EL)

Πρόδρομες μορφές ρεμπέτικου: το αστικό λαϊκό τραγούδι (EL)

Παναγογιαννοπούλου, Χριστίνα - Ιωάννης

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία. Πολιτισμική Πληροφορική. (EL)

Η διερεύνηση των χώρων που «στεγάστηκε» η λαϊκή ψυχαγωγία, την περίοδο του μεσοπολέμου αποτελεί ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα, δεδομένης της δυσκολίας του πεδίου το οποίο προσεγγίζεται. Οι λόγοι που συνηγορούν στο να είναι δύσβατο ένα τέτοιο πεδίο μελέτης είναι πολλοί, αλληλένδετοι και διαφοροποιούνται σε σημαντικότητα. Ο πρώτος λοιπόν και σημαντικότερος λόγος έχει να κάνει με την «επιβολή» της επιλεκτικής ιστορικής μνήμης που συντελείται, συντονισμένα και για αιώνες από τους εκπροσώπους του γραπτού πολιτισμού των κατά τόπων κοινωνιών. «Ο εξευρωπαϊσμένος Έλληνας αστός των μέσων του 19ου αιώνα είχε πολύ ισχυρές απόψεις πάνω στο ζήτημα της επιβίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στα λαϊκά στρώματα της πατρίδας του. Ή όταν δεν έτρεφε συνειδητές προκαταλήψεις εναντίον της, την αγνοούσε ολοκληρωτικά».1 Η επιλογή και μελέτη εκ μέρους των ερευνητών του παρελθόντος, κομματιών της ιστορίας που αφορούν την κυρίαρχη κοινωνική τάξη της κάθε κοινωνίας, αποσκοπούσε κύρια στην ανάδειξη και ωραιοποίηση της συγκεκριμένης τάξης και την καθημερινότητα αυτής. Μπορούμε να επισημάνουμε δηλαδή, ότι στην αναζήτηση ιστορικών τεκμηρίων αλλά ακόμα και αρχειακού υλικού από τον τύπο μιας περασμένης περιόδου που θέλουμε να εξετάσουμε, βρισκόμαστε μπροστά στη μονόπλευρη θέαση γεγονότων. Αυτή όμως η θέαση της ιστορίας, -που κατά κόρον διαμορφώνεται από αστικά στρώματα πολλές φορές λόγιων κύκλων-είναι ένας άλλος λόγος που κάνει τη σημερινή μελέτη δύσκολη δεδομένου ότι και στην ιστορία αποτυπώθηκαν όλες οι συντηρητικές απόψεις για τους χώρους αυτούς, και συνέβη μία παράλληλη παραμόρφωση της ιστορίας των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων.

masterThesis

Traditional music cafe (EL)
Urban popular song (EL)
Αστικό λαϊκό τραγούδι (EL)
Μουσικό καφενείο (EL)
Καφέ αμάν (EL)


2009


2015-11-20T08:24:17Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.