Ταξινόμηση Έγχρωμων Ψηφιακών Εικόνων με βάση τους Περιγραφείς Χρώματος MPEG-7 και Ασαφούς Συσταδοποίησης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Ταξινόμηση Έγχρωμων Ψηφιακών Εικόνων με βάση τους Περιγραφείς Χρώματος MPEG-7 και Ασαφούς Συσταδοποίησης (EL)

Χαραλάμπους, Ιγνατία - Χρυσόστομος

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Πολιτισμική Πληροφορική. (EL)

Το πρόβλημα της ταξινόμησης εικόνων σε κατηγορία (image classification) αποτελείσημαντικό ερευνητικό πρόβλημα στον τομέα της τεχνητής όρασης (computer vision).Πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολο πρόβλημα, εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων που συναντά κανείςσε ρεαλιστικές εικόνες, όπως για παράδειγμα οι μεταβολές στο φωτισμό, στην οπτική γωνίακαι στην απόσταση λήψης, στην ύπαρξη εμποδίων που υπερκαλύπτουν τμήμα του ουσιώδουςπεριεχομένου της εικόνας κλπ.Οι μέθοδοι που έχουν προταθεί για το πρόβλημα ταξινόμησης στην πλειοψηφία τουςπεριλαμβάνουν δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο γίνεται ανάλυση του περιεχομένου τωνεικόνων και εξάγονται συνοπτικές περιγραφές για διάφορα χαρακτηριστικά π.χ. χρώμα, υφή,σχήμα. Με βάση αυτές τις περιγραφές δημιουργούνται διανυσματικές αποστάσεις τωνεικόνων οι οποίες στο δεύτερο στάδιο χρησιμοποιούνται από αλγορίθμους μηχανικήςμάθησης για την κατασκευή συστημάτων ταξινόμησης με χρήση παραδειγμάτωνεκπαίδευσης.Στην παρούσα εργασία γίνεται μία προσπάθεια οπτικής ανάκτησης έγχρωμων εικόνων μεσκοπό την ταξινόμηση τους για μετέπειτα χρήση τους σε περιπτώσεις αναζήτησης όμοιωναπό χρήστες. Η ταξινόμηση γίνεται με βάση το πρότυπο MPEG-7 και ασαφούςσυσταδοποίησης, και το κριτήριο ταξινόμησης είναι η χρωματική πληροφορία. Για το σκοπόαυτό έχει επιλεγεί ο Περιγραφέας Επικρατούντων Χρωμάτων (Dominant Color Descriptor,DCD), που χρησιμοποιείται για την οργάνωση και την ανάκτηση βάσεων εικόνων. Για τηνεξαγωγή των DCDs έγινε μία παραλλαγή του αλγορίθμου Ασαφών c-Μέσων (Fuzzy c Means(FcM)), με τη χρήση του αλγορίθμου Impoved Batch Fuzzy Learnig Vector Quantization(IBFLVQ).

masterThesis

MPEG-7 (EL)
DCD (EL)
Ταξινόμηση έγχρωμων εικόνων (EL)
Color Image Classification (EL)
Clustering (EL)
IBFLVQ (EL)
Συσταδοπίηση (EL)


2012


2015-12-16T15:15:55Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.