Η χρήση του αργύρου στην οπλοτεχνία της Μινωικής Κρήτης και η σημασία του

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η χρήση του αργύρου στην οπλοτεχνία της Μινωικής Κρήτης και η σημασία του (EL)

Μπομπότης, Κωνσταντίνος

aegean

Η οπλοτεχνία και η μεταλλουργία είναι δύο τομείς που εξελίσσονται ραγδαία κατά την Εποχή του Χαλκού. Διάφορα κράματα χαρακτηρίζουν την εποχή αυτή, ανάμεσά τους και πιο σπάνια όπως αυτά του αργύρου με τον χαλκό. Στην παρούσα εργασία θα πραγματοποιηθεί η μελέτη των αργυρών-χάλκινων εγχειριδίων που ανασκάφθηκαν στις πρωτομινωικές θέσεις Μόχλος, Κουμάσα, Πύργος, Τεκές και Γαλανά Χαράκια της Κρήτης και αποτελούν μοναδικά παραδείγματα στον Ελλαδικό χώρο. Αρχικά, θα πραγματοποιηθεί μια σύντομη αναφορά ως προς τους τύπους όπλων και τα διάφορα στάδια επεξεργασίας του αργύρου και του χαλκού, που χαρακτηρίζουν τα Προϊστορικά χρόνια, έρευνα απαραίτητη για την κατανόηση της σημασίας των αντικειμένων προς εξέταση. Βασικό όμως θέμα της εργασίας αυτής, είναι η εξέταση της σύστασης των κραμάτων των εγχειριδίων της Κρήτης. Το θέμα αυτό θα αποτελέσει κύριο προβληματισμό, αφού οι συγκεντρώσεις αργύρου διαφέρουν, έχοντας ένα εύρος τιμών από 34.8%-90.4%. Ακόμα, η χρήση τους, η σημασία τους, οι τεχνικές κατασκευής τους και η προέλευσή τους θα αποτελέσουν βασικά θέματα προς εξέταση. Τέλος θα πραγματοποιηθεί σύγκριση των κραμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των εγχειριδίων με παρόμοια από άλλες θέσεις της Μεσογείου.

masterThesis

Οπλοτεχνία (EL)
Daggers (EL)
Αρχαιομεταλλουργία (EL)
Silver (EL)
Weaponry (EL)
Early Bronze Age (EL)
Archaeometallurgy (EL)
Πρώιμη Εποχή Χαλκού (EL)
Μινωική Κρήτη (EL)
Άργυρος (EL)
Εγχειρίδια (EL)


2016-02-18


2016-05-17T06:55:01Z




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.