Η αμερικανική πολιτική στο Ιράκ: 1991-2014

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η αμερικανική πολιτική στο Ιράκ: 1991-2014 (EL)

Δροσάκης, Στυλιανός Α.

aegean

Το Ιράκ είναι μια από τις τρεις μεγάλες χώρες που απαρτίζουν το υποσύστημα του Αραβοπερσικού Κόλπου, πλούσιο σε πετρέλαιο, το οποίο βρίσκεται στο βορρά και στο νότο της χώρας, το κεντρικό τμήμα δεν έχει κοιτάσματα πετρελαίου και μέχρι την ανατροπή του μπααθικού καθεστώτος, το 2003 αποτελούσε το πολιτικό κέντρο της χώρας. Από το 1980 μέχρι σήμερα το Ιράκ βρίσκεται συνεχώς σε εμπόλεμη κατάσταση πρόκειται για μια κατάσταση διαδοχικών πολέμων όπου το αποτέλεσμα της κάθε σύγκρουσης αποτελεί την αιτία της επόμενης. Το 1991 συντελείται η κατάληψη του Κουβέιτ απο τα ιρακινά στρατεύματα και με αυτήν την αφορμή το Ιράκ ζητά την βοήθεια των Η.Π.Α. Νομιμοποιείται η αμερικανική επέμβαση καθώς η κατοχή του Κουβέιτ από το Ιράκ έθετε σε κίνδυνο ζωτικά αμερικανικά συμφέροντα. Ο πόλεμος αυτός είναι γνωστός με την κωδική ονομασία "Καταιγίδα της Ερήμου" την οποία ακολούθησε η επιχείρηση "Σοκ και Δέος" μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Η.Π.Α τον Σεπτέμβριο του 2001. Συγκεκριμένα, θέμα εξέτασης αποτελεί η αμερικανική πολιτική στο Ιράκ από το 1991-2014, οι επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ και στις ευρύτερες περιοχές του Κόλπου. τα αποτελέσματα που δημιούργησε. Το Ιράκ μετά τις αραβικές εξεγέρσεις και η Συριακή κρίση και η δράση του ισλαμικού κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε.

bachelorThesis

Shock and awe (EL)
ΙΚΙΛ (EL)
ISIS (EL)
Ιράκ (EL)
Αμερικανική πολιτική (EL)
Operation dessert storm (EL)
Συριακή Κρίση (EL)


2016-07-11


2017-03-29T09:12:04Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.