Τα αίτια υπαγωγής της Κυπριακής δημοκρατίας στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε - Δ.Ν.Τ. : η χρηματοπιστωτική κρίση (2013)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΤα αίτια υπαγωγής της Κυπριακής δημοκρατίας στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε - Δ.Ν.Τ. : η χρηματοπιστωτική κρίση (2013) (EL)

Χολίδης, Ιωάννης

aegean

Το 2013 υπήρξε έτος ορόσημο για την Κυπριακή Δημοκρατία. Σαράντα χρόνια σχεδόν μετά την τουρκική εισβολή του 1974, που κόστισε στην Κύπρο την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε την οικονομία του νησιού, η χώρα έζησε και πάλι μια νέα περιπέτεια αυτή την φορά οικονομικής φύσεως. Στα χρόνια που ακολούθησαν της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το ελληνικό κομμάτι του νησιού γνώρισε τεράστια οικονομική άνθηση μέσα από την ανάπτυξη του εμπορίου, των υπηρεσιών (χρηματοπιστωτικής φύσεως κυρίως) του τουρισμού και εν γένει του δευτερογενή τομέα παραγωγής αγροκτηνοτροφικών προϊόντων. Την περίοδο 1974-1976 η κυπριακή οικονομία γνώρισε σοβαρή ύφεση ως απόρροια της εισβολής που αναφέραμε και πριν. Την περίοδο (1976-2008) η Κυπριακή Δημοκρατία περνά μετά από ένα διάστημα πέντε περίπου ετών -το 1981- από την σταθεροποίηση σε σημαντικούς ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ το οποίο ενισχύθηκε σημαντικά και με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση(Ε.Ε) και την Ζώνη του Ευρώ(ΖτΕ). Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Κυπριακή οικονομία. Τόσο ο τομέας του τουρισμού όσο και αυτός του εμπορίου ήταν από τους πρώτους που επλήγησαν και στην συνέχεια ακολούθησε ο χρηματοπιστωτικός τομέας της νήσου ο οποίος έδωσε και την χαριστική βολή στο μέχρι τότε κατά τα άλλα επιτυχημένο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου και την οδήγησε στο να ζητήσει την οικονομική συνδρομή της Ε.Ε-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(Δ.Ν.Τ)-Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζάς(Ε.Κ.Τ). Η παρούσα διπλωματική εργασία θα προσπαθήσει να παρουσιάσει και να εξηγήσει τα αίτια που οδήγησαν την Κύπρο στο να αναζητήσει οικονομική βοήθεια από την τρόικα (Ε.Ε-Δ.Ν.Τ-Ε.Κ.Τ). Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση του ''προφίλ'' της Κυπριακής οικονομίας την περίοδο της μεγάλης οικονομικής της ανάπτυξης 2004-2011. Τουρισμός-εμπόριο- χρηματοοικονομικές υπηρεσίες συνθέτουν το οικονομικό θαύμα που πέτυχε μια αρκετά ανοικτή οικονομία όπως αυτή της Κύπρου. Στο δεύτερο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας δίνεται έμφαση στα αίτια που οδήγησαν την οικονομία του νησιού στην ''δίνη'' της οικονομικής- χρηματοπιστωτικής κρίσης, στον αποκλεισμό της από τις διεθνείς αγορές χρήματος και τελικά στην υπαγωγή της στον Μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε-Δ.Ν.Τ-Ε.Κ.Τ. Το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο αφιερώνεται σ' εκείνα τα δραματικά γεγονότα της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου του 2013 που οδήγησαν στην απόρριψη από την Βουλή των Αντιπροσώπων της πρώτης συμφωνίας των κρατών-μελών της Ευρωζώνης με την νεοσύστατη τότε κυπριακή κυβέρνηση στα capital controls που ακολούθησαν και τελικά στην υπογραφή του Μνημονίου στα τέλη Μαρτίου 2013.

masterThesis

Economy (EN)
Οικονομία (EN)
Cyprus (EN)
ΔΝΤ (EN)
Financial (EN)
Κρίση (EN)


2016-12-02


2017-09-07T10:23:09Z

Ρόδος*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.