Η ανάπτυξη μιας διδακτικής ακολουθίας στο μάθημα της αστρονομίας με χρήση Τ.Π.Ε.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η ανάπτυξη μιας διδακτικής ακολουθίας στο μάθημα της αστρονομίας με χρήση Τ.Π.Ε. (EL)

Φαρμάκης, Δημήτριος

aegean

H βασική ιδέα ήταν να υπάρχει αρκετός όγκος πληροφορίας και μια πιο επίκαιρη παρουσία της πληροφορικής και των Τ.Π.Ε. ως μέρος της διδασκαλίας κάθε μιας θεματικής που μας απασχολεί. Η ανάπτυξη του κειμένου έγινε σε δυο διακριτά μέρη, όπου στόχος ήταν στο ΜΕΡΟΣ Α να υπάρχουν κάποια πράγματα για την θεωρητική κάλυψη της διδακτικής ενός αντικειμένου των φυσικών επιστημών όπως η Αστρονομία, με παραδοσιακό τρόπο αλλά και την εισαγωγή των Τ.Π.Ε καθώς το αντικείμενο προσφέρεται και θεωρείται ίσως ιδανική περίπτωση συνδυασμένης εφαρμογής. Στο ΜΕΡΟΣ Β, βρίσκονται μερικά επιλεγμένα παραδείγματα διδασκαλίας κάποιων θεμάτων Αστρονομίας για νέους ανθρώπους, κύρια μαθητές του Λυκείου. Στην ανάπτυξη των θεμάτων αυτών πέρα από την κλασική θεωρητική κάλυψη γίνεται εισαγωγή και χρήση των Τ.Π.Ε. με την μορφή παρουσιάσεων εκμάθησης και προσομοιώσεων. Κατά τη γνώμη μου μεγάλη αξία για την πλήρη κάλυψη κάθε θέματος έχουν τα Φύλλα Εργασίας που θα βρείτε στο Παράρτημα. Κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται επεξηγηματικά μέσα στην αίθουσα κατά την ώρα διδασκαλίας και χρήσης των προσομοιώσεων, κάποια άλλα για την αξιολόγηση των μαθητών σε δεύτερο χρόνο. Το σύνολο της εργασίας τοποθετείται στον χώρο των βιβλιογραφικών ερευνών, όπου μετά από έρευνα των πηγών σε όσο μεγαλύτερο βάθος είναι δυνατό, ο συγραφέας ανα-συνθέτει σχετικά με το αντικείμενο που διαπραγματεύεται, στην περίπτωση μας την Αστρονομία. Οι πηγές αναφέρονται είτε τοπικά, σε όλη την έκταση του κειμένου όπου απαιτείται, είτε στο ανεξάρτητο τμήμα της Βιβλιογραφίας στο τέλος του κειμένου. Λόγω της χρήσης νέων τεχνολογιών υπάρχει αρκετά αναφορά πηγών στο διαδίκτυο σε χωριστό τμήμα της Βιβλιογραφίας.

masterThesis

Education (EL)
ICT (EL)
Διδακτική (EL)
Τ.Π.Ε (EL)
Astronomy (EL)
Αστρονομία (EL)


2017-02-28


2017-09-21T09:52:12Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.