Ανάπτυξη δυναμικού Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών για τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου: εφαρμογή στο αστικό συγκρότημα της πόλης της Μυτιλήνης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





The development of a dynamic GIS for Assessing Earthquake Hazards. A case study for the urban area of the town of Mytilene, Lesvos (Greece).
Ανάπτυξη δυναμικού Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών για τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου: εφαρμογή στο αστικό συγκρότημα της πόλης της Μυτιλήνης (EL)

Mπουραντά, Ευαγγελία

aegean

Στόχος της διατριβής είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών για τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου στο αστικό συγκρότημα της πόλης της Μυτιλήνης. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις εδαφικού θορύβου με τη χρήση μονού σταθμού και εγκατάσταση προσωρινού δικτύου επιταχυνσιογράφων. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγική αναφορά στο γεωτεκτονικό περιβάλλον και τη σεισμικότητα της περιοχής μελέτης. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι μετρήσεις εδαφικού θορύβου που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Μυτιλήνης. Ακολουθεί μια αναλυτική περιγραφή της μεθόδου του φασματικού λόγου της οριζόντιας προς την κατακόρυφη συνιστώσα του εδαφικού θορύβου και η εφαρμογή της στην περιοχή μελέτης. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται οι λεπτομέρειες για την εγκατάσταση του προσωρινού τοπικού δικτύου επιταχυνσιογράφων στην πόλη της Μυτιλήνης. Γίνεται παρουσίαση των δεδομένων που συλλέχθηκαν και των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την επεξεργασία τους, καθώς και από τη σύγκρισή τους με τα αποτελέσματα των μετρήσεων του εδαφικού θορύβου. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται η βασική ιδέα για το σχεδιασμό του δυναμικού Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών για τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου. Ακολουθεί η παρουσίαση των χαρτών χωρικής κατανομής των βασικών παραμέτρων της σεισμικής εδαφικής κίνησης, δηλαδή της μέγιστης εδαφικής επιτάχυνσης, της μέγιστης εδαφικής ταχύτητας και της μέγιστης εδαφικής μετάθεσης. Στη συνέχεια, αυτοί οι χάρτες μετατρέπονται σε δυναμικούς και δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Στο τελευταίο κεφάλαιο γίνεται σύνοψη των αποτελεσμάτων και διατυπώνονται τα βασικά συμπεράσματα της διεξαχθείσας έρευνας καθώς και οι πιθανοί μελλοντικοί ερευνητικοί στόχοι.

doctoralThesis

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (EL)
Σεισμικός κίνδυνος (EL)


2015-09


2017-09-22T11:52:56Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.