δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Η πολιτική του Ισραήλ της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων των υδρογοναθράκων: οι εσωτερικές παράμετροι
(EL)
Κατοίκα, Ειρήνη
aegean
Τα τελευταία εκατό χρόνια φλέγον ζήτημα αποτελεί η ενέργεια, από πού προέρχεται, πώς δημιουργείται, τι προκαλεί, πώς συνδέεται με την ασφάλεια, τι οφέλη και τι επιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει. Είναι χιλιάδες τα ερωτήματα ενώ οι απαντήσεις διαφοροποιούνται από εποχή σε εποχή, από τη μία μεριά του κόσμου στην άλλη. Η ενέργεια βρίσκεται άλλωστε στην πρώτη θέση της πολιτικής ατζέντας των χωρών. Μεγάλες Δυνάμεις, όπως η Ρωσία και οι Η.Π.Α. στηρίζουν την οικονομία τους στον ενεργειακό τομέα και στη διακίνηση του φυσικού αερίου και παράλληλα προσπαθούν μέσω της ενέργειας να επιβληθούν και να χαλιναγωγήσουν άλλες χώρες που εξαρτώνται από την ενέργεια που δεν μπορούν οι ίδιες να παράγουν. Ακόμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες που την απαρτίζουν εξαρτώνται άμεσα από την τροφοδοσία ενέργειας μέσω της Ρωσίας και προσπαθούν να ανεύρουν άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου προκειμένου να μειώσουν αυτήν την εξάρτηση. Ουκ ολίγες είναι οι φορές που σχεδόν καθημερινά πλέον βομβαρδιζόμαστε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τις συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα μεταξύ χωρών που επιθυμούν να έχουν πιο στενούς δεσμούς. Οι συμφωνίες αυτές πέρα από οικονομική άνθιση στις εν λόγω χώρες, αποτελούν και ένα διπλωματικό μέσο ενίοτε χειραγώγησης και ενίοτε πολυεπίπεδης συνεργασίας. Πρόσφατη και χαρακτηριστική συμφωνία είναι αυτή μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου κα Ισραήλ, μία συμφωνία που αφορά άμεσα και την παρούσα εργασία. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι σε αρχικό επίπεδο να ιχνηλατήσει το ζήτημα του φυσικού αερίου, την ισχύ που κατέχει, πώς το εκμεταλλεύονται οι χώρες από την ανακάλυψη του στο έδαφος τους καθώς και τα αποτελέσματα αυτής της χρήσης. Ιδιαίτερη έμφαση όμως θα δοθεί στην ενέργεια που παράγεται μέσω του φυσικού αερίου στο κράτος του Ισραήλ, τα πεδία που υφίστανται εκεί και είναι πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, πώς ανακαλύφθηκαν και σε ποιο βαθμό αξιοποιούνται, πώς όλος αυτός ο τομέας της ενέργειας συνδέεται με την ασφάλεια της χώρας, με οικονομικές και διπλωματικές πτυχές, τι συμφέροντα έχουν προκύψει και ποιοι εμπλέκονται. Δεσπόζουσα σημασία θα δοθεί στο κράτος του Ισραήλ λόγω ενός νομικού – ενεργειακού ζητήματος που έλαβε χώρα τα τελευταία χρόνια και μας αποδεικνύει περίτρανα πως η ενέργεια μπορεί να επηρεάσει ένα ολόκληρο κράτος και τι προεκτάσεις μπορεί να υπάρξουν. Συγκεκριμένα, το καίριο ερώτημα που απασχολεί την εργασία είναι η διαπίστωση των δυσκολιών με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπο το Ισραήλ στην προσπάθεια του για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Στο πλαίσιο αυτής της ανάλυσης, θα δοθεί έμφαση στην εσωτερική διένεξη που υπήρξε, η οποία τελικά εξελίχθηκε σε συνταγματικό θέμα με αποτέλεσμα την καθυστέρηση διαμόρφωσης ενός προγραμματισμού για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.