Η επίδραση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στο Κόλπο του Λαγανά, Ζάκυνθος

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η επίδραση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στο Κόλπο του Λαγανά, Ζάκυνθος (EL)

Ψαρρός, Φώτης

aegean

Οι θαλάσσιες χελώνες (Caretta caretta) απειλούνται από πλήθος ανθρωπογενών παραγόντων οι οποίοι, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν οδηγήσει στην μείωση του μεγέθους των πληθυσμών τους. Αναφορικά ορισμένοι από τους ανθρωπογενείς παράγοντες είναι η αύξηση του αριθμού των ταχύπλοων σκαφών αναψυχής στις περιοχές αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών, η εντατικοποίηση της παράκτιας αλιείας ή και παράνομες μέθοδοι αλιείας, η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να παρατηρείται ότι στους παραπάνω παράγοντες έρχεται να προστεθεί και η απειλή της κλιματικής αλλαγής. Για να γίνει αντιληπτό το πώς η κλιματική αλλαγή και συγκεκριμένα η άνοδος της στάθμης της θάλασσας επηρεάζει τις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας εκπονήθηκε η παρακάτω μελέτη στον Κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου που αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο. Οι έξι παραλίες ωοτοκίας στο Κόλπο του Λαγανά που μελετήθηκαν είναι: ο Γέρακας, η Δάφνη, τα Σεκάνια, το Ανατολικό και Δυτικό Καλαμάκι και η παραλία του Μαραθονησίου, οι οποίες αποτυπώθηκαν με επιτόπια τοπογραφία και βαθυμετρία και συλλέχθηκαν ιζήματα από τις διάφορες ενότητες των παραλιών. Τα παραπάνω δεδομένα αναλύθηκαν με τη χρήση συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών GIS με στόχο την απεικόνιση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της μορφολογίας της κάθε παραλίας. Για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας επιλέχθηκαν 4 σενάρια σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC 2007) καθώς και πρόσφατες μελέτες για φαινόμενα μετεωρολογική παλίρροιας. Τέλος, με τη χρήση των παραπάνω δεδομένων, εφαρμόστηκαν δυναμικά μοντέλα πρόγνωσης της επίδρασης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας στα μορφολογικά και ιζηματικά χαρακτηριστικά των παραλιών ωοτοκία.

masterThesis

Θαλάσσια χελώνα Caretta caretta (EL)
Παράκτια διάβρωση (EL)
Άνοδος της στάθμης της θάλασσας (EL)


2015-05-12


2017-10-03T12:46:17Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.