Οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ και οι πολιτικές προεκτάσεις τους

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ και οι πολιτικές προεκτάσεις τους (EL)

Καψάλης, Κωνσταντίνος

aegean

Οι σχέσεις Π.Γ.Δ.Μ.-Ελλάδας αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνητών την τελευταία τριακονταετία. Οι διμερείς σχέσεις και των δύο πλευρών έχουν την βάση τους πολύ πριν από την διάλυση της Πρώην Γιουγκοσλαβίας και την ίδρυση του σύγχρονου κράτους των Σκοπίων. Οι εμπορικές συναλλαγές επηρεάστηκαν κατά καιρούς από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που ξέσπασαν μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή το Ζήτημα της Ονομασίας του νέου κράτους. Παράλληλα το νεοσύστατο αυτό κρατίδιο της Βαλκανικής είχε να αντιμετωπίσει και τις εσωτερικές του αντιφάσεις με κυριότερο πρόβλημα τις εθνοτικές συγκρούσεις με την μεγαλύτερη κοινότητα, αυτή των Αλβανών του Τετόβου. Μέσα σε αυτή την τεταμένη πολιτική κατάσταση οι σχέσεις των δύο χωρών, Ελλάδας και Π.Γ.Δ.Μ., στον εμπορικό κλάδο διατηρήθηκαν και ενισχύθηκαν καθιστώντας την Ελλάδα ένα από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους των Σκοπίων. Εξάλλου, η επίλυση του Ζητήματος της Ονομασίας των Σκοπίων αποτελεί τα τελευταία χρόνια επιτακτική πλέον ανάγκη για άμεση επίλυση προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης τις οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών και πως αυτές επηρέασαν και τις μεταξύ τους πολικές σχέσεις. Ειδικότερα εξετάζονται: Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του Ζητήματος της Ονομασίας του νέου κράτους που προέκυψε από την διάλυση της Πρώην Γιουγκοσλαβίας, το οποίο οδήγησε στην καλλιέργεια των απαραίτητων συνθηκών για μια περιφερειακή σύγκρουση στον χώρο των Βαλκανίων. Παρουσιάζεται η θέση της Π.Γ.Δ.Μ. καθώς των πολιτικών συγκρούσεων γι’ αυτό το ζήτημα με την Ελλάδα που οδήγησε στην επιβολή οικονομικού εμπάργκο και την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 με την μεσολάβηση των Η.Π.Α. Επίσης γίνεται αναφορά στις θέσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση επί του ζητήματος, ου ενήργησε με γνώμονα την εξυπηρέτηση της διευρυνσιακής της πολιτικής . Στο δεύτερο κεφάλαιο αυτής της εργασίας αναλύεται η οικονομία της Π.Γ.Δ.Μ. από την ίδρυσή της έως και τις μέρες μας, κάνοντας αναφορά στην δομή αυτής. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι τρεις τομείς της οικονομίας, παραθέτοντας την εξέλιξή τους με την πάροδο των ετών. Ακολούθως αναλύονται τα βασικά μεγέθη της οικονομίας των Σκοπίων ανά χρονικές περιόδους, υπό το πρίσμα των εγχώριων και διεθνών εξελίξεων . Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Π.Γ.Δ.Μ., όπου γίνεται αναφορά στις εμπορικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των δύο χωρών καθώς και των βασικότερων παραγόντων που επηρέασαν τις μεταξύ τους Εμπορικές Συναλλαγές. Εν συνεχεία, γίνεται αναφορά στις εξελίξεις που συνέδραμαν στην διαμόρφωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, στις ανά περιόδους εμπορικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν, στις ελληνικές επενδύσεις στην Π.Γ.Δ.Μ. καθώς και στο θεσμικό πλαίσιο.

masterThesis

Greece (EL)
Οικονομία (EL)
Economy (EL)
ΠΓΔΜ (EL)
Ελλάδα (EL)
Fyrom (EL)


2016-12-04


2017-10-10T12:20:44Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.