Η έρευνα για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερη ξένης γλώσσας (2000-2015): δημοσιεύσεις, θεματικά πεδία και βασικά πορίσματα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η έρευνα για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερη ξένης γλώσσας (2000-2015): δημοσιεύσεις, θεματικά πεδία και βασικά πορίσματα (EL)

Τσαγγαδάς, Αθανάσιος

aegean

Το πεδίο της διδασκαλίας της ελληνικής ως ξένης γλώσσας αποτελεί ένα σχετικά πρόσφατο πεδίο για την ελληνική γλωσσολογία. Αυτό βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι η νέα ελληνική γλώσσα δε διδασκόταν ως δεύτερη/ ξένη γλώσσα σε ευρύ σύνολο μαθητών μέχρι προσφάτως. Την τελευταία δεκαετία έχει εμφανιστεί σημαντικό ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης/ ξένης γλώσσας λόγω της αυξημένης προσέλευσης μεταναστών στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, τόσο οικονομικοί μετανάστες όσο και πρόσφυγες λόγω πολέμου καταφεύγουν στην Ελλάδα σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα με σκοπό τη μόνιμη παραμονή τους και την ένταξη στην ελληνική κοινωνία προέρχονται κυρίως από χώρες της Ευρώπης, αλλά και από χώρες άλλων ηπείρων, όπως η Αφρική και η Ασία. Το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα προέρχεται από την Αλβανία, ένας επίσης σημαντικός αριθμός μεταναστών προέρχεται από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπως η Ουκρανία, η Γεωργία και η Ρωσία. Στον ελλαδικό χώρο διαμένουν και εργάζονται επίσης Βρετανοί και Γερμανοί μετανάστες. Οι μετανάστες- πρόσφυγες που προέρχονται από κράτη εκτός Ευρώπης είναι κυρίως από το Πακιστάν, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο και τις Φιλιππίνες . Έτσι, ενώ από τα αρχαία χρόνια η ελληνική διδασκόταν σε περιορισμένο σύνολο ατόμων στο πλαίσιο κλασσικών φιλολογικών σπουδών, τώρα μεγάλος αριθμός αλλόγλωσσων ατόμων που ήρθαν στην Ελλάδα ως επί το πλείστον σε αναζήτηση εργασίας μαθαίνουν την νέα ελληνική ως δεύτερη γλώσσα.

masterThesis

Ελληνική γλώσσα (EL)
Διδασκαλια (EL)
Greek language (EL)
Θεματικά πεδία (EL)
Teaching (EL)
Thematic fields (EL)


2017-01-18


2017-10-11T12:00:35Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.