Χρήση ΤΠΕ κα GIS στην διδασκαλία στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση: ερευνητική εργασία στην Α Λυκείου με θέμα: χαρτογραφώντας τις πολεμικές συγκρούσεις της 3ης χιλιετίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Χρήση ΤΠΕ κα GIS στην διδασκαλία στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση: ερευνητική εργασία στην Α Λυκείου με θέμα: χαρτογραφώντας τις πολεμικές συγκρούσεις της 3ης χιλιετίας (EL)

Τσακμάκη, Λαμπρινή

aegean

Ο σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας ήταν διπλός. Από τη μια να εξετάσει τις γνώσεις, αντιλήψεις και στάσεις ζωής των μαθητών, στα θέματα αιτιών, ευθυνών και αποτελεσμάτων των πολεμικών συγκρούσεων της εποχής μας με ιδιαίτερο βάρος στα θέματα προσφύγων που απασχολούν την τοπική κοινωνία πολύ έντονα αυτό το διάστημα, λόγω των τεράστιων προσφυγικών ροών που φτάνουν στο νησί μας, κυρίως από τη Συρία. Και από την άλλη να εξετάσει αν η ευρεία χρήση των ΤΠΕ και GIS στην διδασκαλία, μπορεί να βελτιώσει την παραγόμενη γνώση, να βοηθήσει στην διερεύνηση του θέματος και να οδηγήσει στην αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών των μαθητών. Για τον σκοπό αυτό εκπονήθηκε, σε τμήμα ενδιαφέροντος της Α Λυκείου, ερευνητική εργασία (project), διάρκειας ενός τετραμήνου (14 δίωρα), όπου μέσα από την χρήση σχεδόν όλων των διδακτικών πρακτικών και εργαλείων εκπαιδευτικής έρευνας, όπως έρευνα στο διαδίκτυο, μελέτη περίπτωσης, μελέτη πεδίου, συνέντευξη, κατασκευή χαρτών, ερωτηματολόγια κ.α. επιτεύχθηκαν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι μαθητές, διεύρυναν και βάθυναν τις γνώσεις και δεξιότητες τους στις ΤΠΕ, όπως επεξεργασία κειμένου, παρουσιάσεις εργασιών, cloud computing, χρήση αρχείων csv σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες, έρευνα πληροφοριών και καταγραφή πηγών (πνευματικά δικαιώματα), με σημαντικότερη την κατασκευή, μελέτη και ερμηνεία χαρτών. Επίσης ξεκαθάρισαν έννοιες όπως πόλεμος, σύγκρουση, γενοκτονία, εμβάθυναν στα αίτια των πολεμικών συγκρούσεων της εποχής μας αλλά και στα αποτελέσματα, με αιχμή το προσφυγικό πρόβλημα, για το οποίο ευαισθητοποιήθηκαν όλοι ανεξαιρέτως και πολλοί από αυτούς άλλαξαν άποψη και στάση ζωής. Η μεθοδολογία και οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν σε αυτή την ερευνητική εργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παράδειγμα καλών πρακτικών για την ευρύτερη χρήση των ΤΠΕ και GIS τόσο στην καθημερινή διδασκαλία όσο και στην εκπαιδευτική έρευνα.

masterThesis

Έρευνα δράσης (EL)
GIS (EL)
Project (EL)
Volunteering (EL)
Πολεμικές συγκρούσεις (EL)
Εθελοντισμός (EL)


2016-02-28


2017-10-26T12:28:22Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.