Οικονομική κρίση και αειφόρος ανάπτυξη: οι απόψεις των απασχολούμενων στον κλάδο του τουρισμού

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Οικονομική κρίση και αειφόρος ανάπτυξη: οι απόψεις των απασχολούμενων στον κλάδο του τουρισμού (EL)

Κωλέτση, Δέσποινα

aegean

Παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον επηρεάζεται άμεσα από τον τουρισμό με δύο διαφορετικούς τρόπους. Από την μια δηλαδή, ο τουρισμός στηρίζεται στο φυσικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον, από την άλλη ο τουρισμός (ειδικά στη μαζική του μορφή) καταστρέφει το περιβάλλον. Άρα εκ προοιμίου όσοι εμπλέκονται στον κλάδο του τουρισμού αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα: Να προστατεύσουν το περιβάλλον που μακροχρόνια θα αποδώσει καρπούς ή να εντείνουν τις αρνητικές συνέπειες που ο μαζικός τουρισμός επιφέρει σε αυτό, με αντίκτυπο το οικονομικό όφελος που συνδέεται με τις οικονομίες κλίμακας τις οποίες δημιουργεί ο μαζικός τουρισμός; Για τους υποστηρικτές της αειφόρου ανάπτυξης η απάντηση στο δίλημμα αυτό σίγουρα είναι υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Δυστυχώς, όμως, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που μαστίζει την χώρα μας, την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δημιουργεί επί πλέον ένα προβληματισμό ο οποίος δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστους τους απασχολούμενους στον κλάδο του τουρισμού: Η προστασία του περιβάλλοντος βάζοντας φρένο στην ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού υπάρχει περίπτωση να εντείνει τα ήδη αυξημένα οικονομικά προβλήματα και ειδικά την ανεργία. Συνεπώς, θα ήταν ενδιαφέρον να μελετηθούν οι θέσεις και στάσεις το πώς βλέπουν, δηλαδή, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού στο νησί της Ρόδου, τη σχέση τουρισμού και περιβάλλοντος σε μια τέτοια περίοδο κρίσης και κατά πόσον η θετική στάση προς το περιβάλλον αποτελεί μια πολυτέλεια την οποία μπορεί να επικαλεστεί κάποιος μόνο όταν έχει λύσει κάποια βασικά προβλήματά του. Τέλος, μετά την συλλογή δεδομένων παραθέτουμε μερικούς τρόπους δημιουργίας περιβαλλοντικά ευαίσθητων πολιτών με σκοπό τη διαμόρφωση υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς. Η παρούσα εργασία ασχολείται με αυτό το θέμα. Διερεύνα τις απόψεις εργαζόμενων για την αμφίσημη σχέση τουρισμού-περιβάλλοντος σε περίοδο κρίσης και με βάση τα συμπεράσματα που εξάγονται προτείνει τρόπους δημιουργίας περιβαλλοντικά ευαίσθητων πολιτών με σκοπό τη δημιουργία υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς.

masterThesis

Tourism (EL)
Τουρισμός (EL)
Οικονομική κρίση (EL)
Αειφόρος ανάπτυξη (EL)
Environment (EL)
Economic crisis (EL)


2016-07-13


2017-10-27T08:22:02Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.