Τα λεκτικά προβλήματα στη διδασκαλία των μαθηματικών και της φυσικής: μελέτη της παρουσίασης των διαδικασιών επίλυσης σε σχολικά βιβλία του γυμνασίου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Τα λεκτικά προβλήματα στη διδασκαλία των μαθηματικών και της φυσικής: μελέτη της παρουσίασης των διαδικασιών επίλυσης σε σχολικά βιβλία του γυμνασίου (EL)

Στατήρα, Σταυρούλα

aegean

Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τις διαδικασίες επίλυσης των λεκτικών προβλημάτων, μέσα από την ανάλυση των σχολικών εγχειριδίων των Μαθηματικών και της Φυσικής της Β΄ Γυμνασίου. Αρχικά, το σύνολο των προβλημάτων που περιέχουν τα δύο βιβλία αναλύεται σε σχέση με τον τρόπο επίλυσης, την πολυπλοκότητα της διατύπωσης, το περιεχόμενο και τη θέση τους σε κάθε ενότητα. Έπειτα, εστιάζουμε στα λεκτικά προβλήματα και εκθέτουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Κύριο συμπέρασμα της μελέτης μας είναι ότι η πλειονότητα των προβλημάτων, και ειδικά των λεκτικών προβλημάτων, κινούνταν σε αυστηρά μονοεπιστημονικά πλαίσια και απαιτούσαν την εφαρμογή απλών τεχνικών επίλυσης. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν ομοιότητες αλλά και διαφορές ανάμεσα στα δύο σχολικά εγχειρίδια. Η δημιουργική σκέψη, η διερεύνηση και η ανάπτυξη πολλαπλών στρατηγικών επίλυσης των προβλημάτων δεν φαίνεται να αποτελούν βασικές προτεραιότητες των δύο εγχειριδίων.

masterThesis

Λεκτικό πρόβλημα (EL)
Word problem (EL)
Σχολικό εγχειρίδιο μαθηματικών (EL)
Ανάλυση εγχειριδίου (EL)
Επίλυση προβλήματος (EL)
Πρόβλημα (EL)
Mathematics textbook (EL)
Problem solving (EL)
Physics textbook (EL)
Problem (EL)
Σχολικό εγχειρίδιο φυσικής (EL)
Textbook analysis (EL)


2017-06


2017-11-14T13:43:51Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.