Η σειρά προτασιακών όρων στην ελληνική νοηματική γλώσσα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η σειρά προτασιακών όρων στην ελληνική νοηματική γλώσσα (EL)

Κασβίκη, Παναγιώτα-Μαρία

aegean

Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με τη γλωσσολογική περιγραφή της σειράς των προτασιακών όρων της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (στο εξής ΕΝΓ). Το πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνει το εισαγωγικό μέρος της εργασίας αυτής. Παρουσιάζονται πρωτίστως ο ορισμός της νοηματικής γλώσσας (στο εξής ΝΓ) και η εκπαίδευσης των κωφών εν γένει μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή και εν συνεχεία επεξηγούνται οι σημαντικότερες έννοιες-ορισμοί που θα αναφερθούν στα επόμενα κεφάλαια προς διευκόλυνση του αναγνώστη. Στο δεύτερο κεφάλαιο επιχειρείται μια σύντομη αναφορά της γλωσσολογικής έρευνας που έχει διεξαχθεί για την ΕΝΓ, καθώς επίσης μια μικρή ανάλυση των βασικών μορφολογικών της χαρακτηριστικών, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα μελέτες. Το τρίτο κεφάλαιο αφορά τη σειρά των προτασιακών όρων των φωνούμενων γλωσσών. Αρχικά γίνεται μια γενική περιγραφή της σειράς προτασιακών όρων στις φωνούμενες γλώσσες μέσα στο θεωρητικό πλαίσιο της γενετικής γραμματικής βάσει τυπολογικών μελετών και εν συνεχεία περιγράφεται συνοπτικά η συντακτική δομής της ελληνικής γλώσσας και η βασική της σειρά μέσα από τα κριτήρια που την καθορίζουν. Το τέταρτο κεφάλαιο επικεντρώνεται κυρίως στη σειρά των προτασιακών όρων της ΕΝΓ. Αρχικά περιγράφεται η τυπολογική μελέτη των νοηματικών γλωσσών και έπειτα αναφέρονται συνοπτικά οι έρευνες που έχουν γίνει για τη σειρά και τη βασική σειρά των προτασιακών όρων στις ΝΓ στον κόσμο. Εν συνεχεία, αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο έγινε η επιλογή των φυσικών ομιλητών ΕΝΓ καθώς επίσης και η συλλογή των δεδομένων προκειμένου να γίνει μετέπειτα η μικρή επεξεργασία ώστε να εξαχθούν ορισμένα ενδεικτικά συμπεράσματα της σειράς των προτασιακών όρων στην ΕΝΓ.

masterThesis

Pension (EL)
Σειρά όρων (EL)
Νοηματική (EL)
Series of terms (EL)
Significance (EL)
Σύνταξη (EL)


2017-06-29


2017-11-27T13:34:59Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.