Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Συμβολικοί πόλεμοι για την ιστορία: δημόσια ιστορία και σχολικά εγχειρίδια (EL)
History wars: public history and textbooks (EL)

Κωστοπούλου, Ιλιάδα

aegean

Τα σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας έχουν πυροδοτήσει «ιστορικούς πολέμους» διεθνώς. Στην Ελλάδα τα σχολικά εγχειρίδια έχουν προκαλέσει αντιπαραθέσεις σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα. Από τις πιο πρόσφατες είναι η διαμάχη που ξέσπασε το 2007 με αφορμή τη συγγραφή του σχολικού βιβλίου Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού Στα νεότερα και σύγχρονα χρόνια. Το βιβλίο επικρίθηκε για τον αντεθνικό του χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, αιτίες της σφοδρής επίκρισης αποτέλεσαν το προσβλητικό του ύφος κατά την αφήγηση συγκεκριμένων τραυματικών γεγονότων, η τηλεγραφική και άνευρη παρουσίαση των ένδοξων στιγμών και των ηρωικών προσωπικοτήτων του έθνους, καθώς, και η αποσιώπηση εθνικών- χριστιανικών μύθων. Η δημόσια αυτή διαμάχη έθεσε πολλά ερωτήματα τόσο για το χαρακτήρα της σχολικής Ιστορίας και της εκπαίδευσης εν γένει όσο για το ρόλο της Ιστορίας και των ίδιων των ιστορικών.

masterThesis

Σχολικό εγχειρίδιο Στ' Δημοτικού (EL)
Δημόσια ιστορία (EL)
Public history (EL)
History wars (EL)
Συμβολικοί πόλεμοι (EL)
History textbooks (EL)


2016


2017-11-27T13:47:14Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.