Technological study of mortars from the 17th c. Mardaki Monastery, Nedousa, Allagonia, Messenia

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Τεχνολογική μελέτη κονιαμάτων της Ι.Μ.Μαρδακίου Νέδουσας, Αλλαγονίας (17ος αι.) (EL)
Technological study of mortars from the 17th c. Mardaki Monastery, Nedousa, Allagonia, Messenia (EL)

Κορωναίου, Δήμητρα

aegean

Αντικείμενο της παρούσας μελέτης αποτελεί ο μη καταστρεπτικός προσδιορισμός για την ανάλυση και το χαρακτηρισμό της στοιχειακής χημικής σύστασης των χρωστικών και των κονιαμάτων σε θραύσματα τοιχογραφιών του 17ου αι με τη χρήση φασματοσκοπικών μη καταστρεπτικών μεθόδων. Για το σκοπό αυτό, μελετήθηκαν 7 θραύσματα τοιχογραφιών από την Ι.Μ. Μαρδακίου Νέδουσας, Αλλαγονίας. Οι τεχνικές που εφαρμόστηκαν είναι οι εξής: -Φορητή οπτική LED μικροσκοπία -Φασματοσκοπία Φθορισμού Ακτίνων Χ -Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Σάρωσης Σύμφωνα με τα πειραματικά αποτελέσματα στα εξεταζόμενα κονιάματα, παρατηρήθηκαν διαφορές ως προς την σύσταση και την κοκκομετρία ενώ τα κυρίαρχα συστατικά τους είναι Ca,Al,Si . Οι υψηλές περιεκτικότητες σε ασβέστιο που ανιχνεύτηκαν σε όλα τα υπό εξέταση δείγματα, υποδεικνύουν την εφαρμογή της τεχνικής της νωπογραφίας για την κατασκευή των τοιχογραφιών. Επίσης παρατηρήθηκε και η τεχνική της ξηρογραφίας η οποία χρησιμοποιήθηκε συνδυαστικά. Αξιοσημείωτη είναι η ανίχνευση κιννάβαρης , κοβαλτίου, λευκό του μολύβδου και μίνιο.

masterThesis

Mortars (EL)
Χρωστικές (EL)
Sem (EL)
Xrf (EL)
Κονιάματα (EL)
Αναλύσεις (EL)


2017-06-22


2017-11-27T13:49:25Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.