Στρατηγική μελέτη αντιμετώπισης πλημμυρικού κινδύνου στη νήσο Ρόδο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Στρατηγική μελέτη αντιμετώπισης πλημμυρικού κινδύνου στη νήσο Ρόδο (EL)

Αργύρης, Ηλίας

aegean

Μεταξύ των φυσικών καταστροφών με τις βαρύτερες για την ανθρωπότητα συνέπειες, σε παγκόσμιο επίπεδο είναι οι πλημμύρες. Ειδικότερα στην ελληνική επικράτεια λόγω έντονου τεκτονισμού, το κατακερματισμένο ανάγλυφο και ως εκ τούτου η ύπαρξη συχνά περιορισμένων σε έκταση λεκανών απορροής, έχει ως συνέπεια τη συχνή εκδήλωση ποτάμιων flash floods (ταχυπλημμύρες ή αστραπιαίες πλημμύρες). Αντικείμενο της μεταπτυχιακής αυτής διατριβής είναι να ερευνηθεί η στρατηγική αντιμετώπισης του πλημμυρικού κινδύνου στη νήσο Ρόδο. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (G.I.S) ως μέσο τόσο για τη χωρική ανάλυση του πλημμυρικού κινδύνου, όσο και για τον εντοπισμό των τρωτών περιοχών, οι οποίες είτε στερούνται, είτε χωλαίνουν αντιπλημμυρικής προστασίας (λόγω ανεπάρκειας ή αστοχίας), είτε τέλος παρουσιάζονται αδύναμοι σε επίπεδο αντιμετώπισης του φαινομένου κατά τη διάρκεια εξέλιξής του. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν την ανάγκη ενεργειών για μία σειρά από ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές στο νησί, κάποιες από τις οποίες παρουσιάζουν επιπλέον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, ως κατοικημένες ή εκμεταλλεύσιμες ζώνες. Βάσει των αποτελεσμάτων, προτείνονται ανάλογες στρατηγικές δράσεις σε επίπεδο τόσο υποδομών, όσο και σχεδιασμού αντιμετώπισης τυχόν πλημμυρικού φαινομένου.

masterThesis

Πλημμύρα (EL)
Geographic Information Systems (EL)
Flood (EL)
Flood damage prevevention (EL)
Αντιμετώπιση πλημμυρικού κινδύνου (EL)
Ρόδος (EL)
Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (EL)
Rhodes Island (EL)


2016-10-14


2017-12-01T12:59:51Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.