Η μουσική και τα τραγούδια ως μέσο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης: απόψεις ελλήνων καλλιτεχνών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η μουσική και τα τραγούδια ως μέσο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης: απόψεις ελλήνων καλλιτεχνών (EL)

Κυριαζάκος, Εμμανουήλ

aegean

Η μουσική και τα τραγούδια υπήρξαν πάντοτε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του ανθρώπου. Μας έχουν συντροφεύσει σε απλές και σημαντικές στιγμές της ζωής και μας έχουν κάνει να νιώσουμε πολλά συναισθήματα τα οποία δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λέξεις. Η αξία και η δύναμη που εσωκλείει είχαν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα, οδηγώντας πολλούς φιλοσόφους να ασχοληθούν και να μελετήσουν την επίδρασή της στον άνθρωπο αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Έχει αποδειχθεί ότι η μουσική ασκεί μεγάλη επιρροή και μπορεί να υποκινήσει ολόκληρες κοινωνίες για την επίλυση τοπικών και παγκόσμιων προβλημάτων. Σε αυτό το πεδίο οι μελωδίες και τα τραγούδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα ώστε να βοηθήσουν το έργο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Έχουν τη δυναμική να αποτελέσουν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση, είτε ως παράγοντες ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης, είτε ως μέσο μετάδοσης των προβληματισμών των ευαισθητοποιημένων δημιουργών για περιβαλλοντικά ζητήματα. Με γνώμονα τους στόχους της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των απόψεων των καλλιτεχνών σε θέματα που αφορούν τη συμβολή της μουσικής και των τραγουδιών στην ευαισθητοποίηση ατόμων και ομάδων απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Απώτερος στόχος είναι τα ευρήματα της μελέτης να αξιοποιηθούν στα προγράμματα εκπαίδευσης και να βοηθήσουν ακόμη και επικουρικά την όλη προσπάθεια για διαμόρφωση μελλοντικών φιλοπεριβαλλοντικών ενεργών πολιτών, έτοιμων να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις για να αντιμετωπίσουν τις νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος δηλώνει ευαισθητοποιημένο στα περιβαλλοντικά ζητήματα, επειδή το περιβάλλον αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής τους, αναγνωρίζει πως η μουσική και τα τραγούδια μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των αυριανών πολιτών και να τους επηρεάσουν κατάλληλα ώστε να αγαπήσουν και να διαφυλάξουν το πολυτιμότερο αγαθό του πλανήτη. Επίσης οι καλλιτέχνες αισθάνονται υποχρεωμένοι να βοηθήσουν στο σκοπό αυτό αν και δηλώνουν προβληματισμένοι με την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, θεωρώντας ότι στερούμαστε βασικών και αναγκαίων πολιτικών αποφάσεων.

masterThesis

Τραγούδια (EL)
Μουσική (EL)
Music (EL)
Περιβάλλον (EL)
Environment (EL)
Songs (EL)


2017-06-01


2017-12-05T12:46:10Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.