Οι μεταρρυθμίσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην εσωτερική πολιτική και η επίδρασή τους στο τουρκικό πολιτικό μοντέλο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Οι μεταρρυθμίσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην εσωτερική πολιτική και η επίδρασή τους στο τουρκικό πολιτικό μοντέλο (EL)

Γκόνος, Νικόλαος

aegean

Στις 10 Αυγούστου 2014 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, με 51,8%,.στις πρώτες απευθείας εκλογές που έγιναν από καταβολής του σύγχρονου τουρκικού κράτους για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας. Πράγματι, όπως έχει ήδη αναφερθεί, μέχρι την συνταγματική αναθεώρηση του 2007, η οποία εγκρίθηκε με δημοψήφισμα, η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας ήταν έμμεση, δηλαδή εκλεγόταν από τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης. Το ΑΚΠ επεδίωξε και πέτυχε την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου και ο πρόεδρος εκλέγεται πλέον με άμεση ψηφοφορία από τον λαό. Η αλλαγή αυτή έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος αφού η άμεση εκλογή του προέδρου ενισχύει την πολιτική του νομιμοποίηση μια και γίνεται χωρίς κομματική διαμεσολάβηση. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενισχύεται ακόμα περισσότερο πολιτικά και διεκδικεί συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για μία έντονη και συνεχή προσπάθεια του Τούρκου προέδρου για μετατροπή του τουρκικού πολιτεύματος από προεδρευόμενη σε προεδρική Δημοκρατία. Για τον λόγο αυτό εμμένει σε νέα συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα του επιτρέψει να συγκεντρώσει τεράστιες αρμοδιότητες. Εξ άλλου, αυτό ήταν και το μείζον ζητούμενο των εκλογών του Ιουνίου 2015, όμως το ΑΚΠ όχι μόνο δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο ποσοστό ψήφων για την δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης, πράγμα που θα του επέτρεπε να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές που επεδίωκε, αλλά και ανέδειξε μία νέα πολιτική δύναμη στο τουρκικό κοινοβούλιο, δηλαδή το HDP.

masterThesis

Ερντογάν (EL)
Turkey (EL)
AKP (EL)
Erdogan (EL)
ΑΚΠ (EL)
Τουρκία (EL)


2016-07-14


2017-12-13T12:25:48Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.