Η Ρόδος προ και μετά την έκρηξη του μαζικού τουρισμού και οι μεταβολές στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον: εμπειρική έρευνα σε κατοίκους του νησιού

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η Ρόδος προ και μετά την έκρηξη του μαζικού τουρισμού και οι μεταβολές στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον: εμπειρική έρευνα σε κατοίκους του νησιού (EL)

Θεουλάκης, Κωνσταντίνος

aegean

Ο τουρισμός γνώρισε τεράστια άνοδο μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες της ανθρωπότητας στον 20ο και 21ο αιώνα. Ολόκληρες περιοχές και χώρες μετατράπηκαν σε κέντρα τουριστικής φιλοξενίας και επένδυσαν σε αυτήν, δημιουργώντας μία πληθώρα τουριστικών υποδομών και διάφορα σύγχρονα αξιοθέατα προς τέρψη των επισκεπτών. Αναμφίβολα, συνιστά την πιο σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή του νησιού της Ρόδου, ενώ ταυτόχρονα όλοι οι τομείς της οικονομίας, όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η βιοτεχνία, εξαρτώνται από αυτόν. Το νησί διαθέτει μία σειρά από υποδομές που του επιτρέπουν να φιλοξενεί πάνω από 120.000 επισκέπτες ημερησίως και το πεδίο ανάπτυξης είναι ο μαζικός παράκτιος τουρισμός. Μια ενδεχόμενη, λοιπόν, υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στο νησί μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία και κατ’ επέκταση τον τοπικό πληθυσμό. Η παρούσα έρευνα που εντάσσεται στο χώρο του τουρισμού, έχει ως σκοπό να διερευνήσει το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Ρόδου προ και μετά της ανάπτυξης του μαζικού τουρισμού και να συγκρίνει τις μεταβολές, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί στα άτομα και στο χώρο. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε με μεθοδολογικό εργαλείο την ημι-δομημένη συνέντευξη σε 30 κατοίκους του νησιού της Ρόδου τον Δεκέμβριο του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2017. Ειδικότερα, τον πληθυσμό της έρευνας αποτέλεσαν 15 κάτοικοι αστικών και ημιαστικών περιοχών και 15 αγροτικών με ελάχιστο ηλικιακό όριο τα 50 έτη.

masterThesis

Φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον (EL)
Natural and anthropogenic environment (EL)
Rhodes (EL)
Mass tourism (EL)
Μαζικός τουρισμός (EL)
Ρόδος (EL)


2017-05-15


2018-01-23T12:08:21Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.