Application of Pico Satellites framework in maritime piracy and security

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Πλαίσιο εφαρμογής Πικο Δορυφόρων στην πειρατεία και την θαλάσσια ασφάλεια (EL)
Application of Pico Satellites framework in maritime piracy and security (EL)

Μαντζούρης, Γεώργιος

aegean

Η επιστήμη τα τελευταία χρόνια μας έχει κάνει κοινωνούς μιας νέας διαστημικής τάσης που κατακλύζει τις επιστημονικές κοινότητες. Ο όρος «picosatellite» περιγράφει ένα διαστημικό αντικείμενο το οποίο έχει σχεδιαστεί με σκοπό να επιτυγχάνει τις απαιτούμενες εργασίες (π.χ. συλλογή πληροφοριών θαλασσίων περιοχών) καλύπτοντας τις ελάχιστες δυνατές διαστάσεις του διαστημικού χώρου και με βάρος που σπάνια ξεπερνά το ένα κιλό (1 kgr). Έτσι έχουν κατασκευαστεί οι μικροί προσωπικοί δορυφόροι τύπου κύβου (Cubesats) ή δορυφόροι κύλινδροι (Tubesats). Οι δορυφόροι αυτοί είναι τόσο μικροί (μέγεθος ποτηριού) που αποτελούν το μικρότερο δείγμα γραφής δορυφόρου μέχρι σήμερα ενώ υπηρεσίες που είναι δυνατόν να προσφέρουν στον ιδιοκτήτη τους είναι οι κάτωθι:      Εικόνα video σε πραγματικό ή σχεδόν πραγματικό χρόνο. Υπηρεσίες έρευνας και εντοπισμού αντικειμένων στη Γή. Προσωπικό email - τηλεφωνία Διαφήμιση από το διάστημα Πειράματα με βάση τις απαιτήσεις του χρήστη.Αποκλειστική σκοπιμότητα της παρούσας διατριβής είναι η δημιουργία ενός αρχικού αλλά πραγματικού πλαισίου, στο οποίο θα είναι δυνατόν να αποκαλυφθούν τα δεδομένα και οι δυνατότητες υποστήριξης της θαλάσσιας ασφάλειας και γενικότερα της ναυτιλίας μέσω της χρήσης πολύ μικρών δορυφόρων. Απαραίτητη προυπόθεση είναι οι δορυφόροι αυτοί να έχουν συμμεθέξει σε πραγματικές διαστημικές αποστολές και να έχουν ληφθεί πραγματικά διαστημικά δεδομένα. Κατά συνέπεια οι τρεις βασικοί στόχοι της εν λόγω διατριβής είναι: 1. Δημιουργία ενός πραγματικού δορυφόρου μικρών διαστάσεων (τύπου «cubesat) και αποστολή του στο διάστημα. 2. Λήψη πραγματικών δεδομένων από το διάστημα μέσω αυτού του δορυφόρου και αξιολόγηση τους. 3. Δημιουργία μοντέλου κινδύνου, βασισμένο σε ανωτέρω πραγματικά στοιχεία, που θα αφορά την διασύνδεση της θαλάσσιας ασφάλειας με το διάστημα. Οι ανωτέρω στόχοι επετεύχθησαν με την κατασκευή και αποστολή στο Διάστημα δύο μικροδορυφόρων του Lambdasat και του Mythpelsat καθώς και αντίστοιχων σταθμών εδάφους στο πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οι δορυφόροι πιστοποιήθηκαν από την ΝΑΣΑ και απέκτησαν ως αποστολές το "NASA Certification Mission Success".

doctoralThesis

Ναυτιλία διάστημα (EN)
Space communication (EN)
Maritime security (EN)
Maritime space (EN)
Astronautics (EN)
Pico satelites (EN)
Micro satelites (EN)
Θαλάσσια ασφάλεια (EN)


2016-10-22


2018-02-12T12:54:59Z

Χίος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.