Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: οι αντιλήψεις των πολιτών της

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Citizens' perceptions concerning Greek membership in the EU (EL)
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: οι αντιλήψεις των πολιτών της (EL)

Δέδες, Δημήτριος- Παύλος

aegean

Οι αποφάσεις πολιτικής στην Ευρώπη λαμβάνονται ολοένα και περισσότερο σε υπερεθνικό και διακυβερνητικό επίπεδο, αλλά το έθνος-κράτος παραμένει το επίκεντρο των συλλογικών ταυτοτήτων και της συμμετοχής των πολιτών. Η διαφορά αυτή ανάμεσα στην θεσμική ανάπτυξη της Ευρώπης, από την μία πλευρά και την συνεχιζόμενη κυριαρχία του εθνικού πολιτικού χώρου ως αρένα για τις δημόσιες συζητήσεις και την συμμετοχική υπηκοότητα από την άλλη, αποτελεί τον πυρήνα του «δημοκρατικού ελλείμματος» της Ευρώπης. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η πρώην «ανεκτική συναίνεση» για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει διαβρωθεί. Η εμπιστοσύνη στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και η στήριξη της διαδικασίας ολοκλήρωσης έχουν μειωθεί σταθερά και το ίδιο έχει συμβεί και ως προς την συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές σε πολλές χώρες (Schmitt και Thomassen 1999). Οι ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές του 2004 παρουσίασαν ένα ρεκόρ χαμηλής προσέλευσης και στροφής προς τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Οι αποτυχημένες απόπειρες επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος με το γαλλικό και το ολλανδικό δημοψήφισμα του 2005, αποτελούν περαιτέρω ενδείξεις ότι η στήριξη των πολιτών στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν είναι πλέον αυτονόητη. Περισσότερο ακόμα και από ότι στο εθνικό επίπεδο, η ροή επικοινωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων θεσμικών οργάνων της σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την κοινή γνώμη, εξαρτάται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πληρούν τέσσερις ζωτικής σημασίας λειτουργίες στην διαδικασία της ευρωπαϊκής πολιτικής. Πρώτον, εν απουσία άμεσου επικοινωνιακού συνδέσμου, οι ευρωπαϊκοί φορείς, τα θέματα και οι πολιτικές πρέπει να προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μέσα σε αυτό το δημόσιο φόρουμ θα πρέπει να κερδίσουν την νομιμότητα της κοινής γνώμης (λειτουργία της νομιμοποίησης). Δεύτερον, με την μερική εξαίρεση των δημοσκοπήσεων - που παρέχουν μόνο ακριβή, προ-δομημένη και μη διαλογική πρόσβαση στην κοινή γνώμη – οι ευρωπαϊκοί φορείς χάραξης πολιτικής εξαρτώνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για πληροφορίες σχετικά με τις ανησυχίες των πολιτών (λειτουργία ανταποκρισιμότητας). Τρίτον και αντιστρόφως, το κοινό μπορεί να σχηματίσει την γνώμη του σχετικά με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και την πολυπλοκότητα των πολυεπίπεδων πολιτικών μόνο σε μικρό βαθμό από την άμεση προσωπική εμπειρία και ως εκ τούτου πρέπει να στηριχθεί στο πώς η Ευρώπη προβάλλεται (λειτουργία λογοδοσίας) στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

bachelorThesis

Greece (EN)
European Union (EN)
Πολίτες (EN)
Ελλάδα (EN)
Citizen (EN)
Ευρωπαϊκή Ένωση (EN)
Europe Citizen Greece (EN)


2017-02-22


2018-02-23T12:23:49Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.