Η σύγχρονη θέση της γυναίκας στη νότιο Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο

Η σύγχρονη θέση της γυναίκας στη νότιο Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή (EL)

Σταυρίδου, Ανδρονίκη

aegean

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εμφανίζει κάθε χώρα, αντικατοπτρίζονται στην κοινωνία και παρ όλες τις μεταξύ τους διαφορές, έρχονται να επιλύσουν ζητήματα κοινά, όπως το γυναικείο ζήτημα. Σημείο ενδιαφέροντος αποτελούν οι χώρες της νοτίου Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (Συρία, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Ισραήλ, Τυνησία, Μαρόκο και Λίβανος), από γεωγραφικής άποψης, λόγω των συγκρούσεων και αναταράξεων στην ευρύτερη περιοχή που έφεραν τους μουσουλμάνους αντιμέτωπους με τη Δύση, κυρίως μετά τη δεκαετία του ’60. Σημαντικός επίσης, παράγοντας ενδιαφέροντος θεωρείται η θρησκεία, με τις ερμηνείες του Ισλάμ και μέσω του θρησκευτικού νόμου της Σαρία, να αποτελούν τις βασικές κατευθυντήριες δύναμεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Οι προσπάθειες βελτίωσης της θέσης των γυναικών τόσο εντός των ορίων του κάθε κράτους όσο και μέσω των δράσεων των διεθνών οργανισμών έχουν επιφέρει μεταβολές στο ρόλο τους. Παρ’ όλα αυτά, η καθημερινή ζωή πολλών γυναικών και οι επιλογές τους, είτε να ζουν σε ένα ισλαμικό κράτος είτε σε μια δυτική χώρα, διέπονται και διαμορφώνονται από ένα σύνολο πατριαρχικών πεποιθήσεων και θρησκευτικών νόμων. Μόνο η ελίτ και η μειοψηφία των γυναικών με υψηλή μόρφωση έχουν την πολυτέλεια επιλογής, την απόρριψη ή την αμφισβήτηση αυτών των πεποιθήσεων και νόμων. Ουσιαστικά, ενώ η θέση της σύγχρονης γυναίκας έχει βελτιωθεί στα χαρτιά, στην πράξη οι διακρίσεις και η ανισότητα ενισχύονται μέσω μιας πατριαρχικά οργανωμένης κοινωνίας.

masterThesis

Middle East (EL)
Μέση Ανατολή (EL)
Mediterranean (EL)
Γυναίκα (EL)
Μεσόγειος (EL)
Woman (EL)


2017-12


2018-02-28T13:27:06Z

Ρόδος
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.