δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Μελέτη και σχεδιασμός δικτύου internet of things για εφαρμογές smart home
(EL)
Τσουρέλης, Νικόλαος
aegean
Ζούμε σε μια εποχή όπου τα πάντα κινούνται γύρω μας με ασύλληπτους ρυθμούς. Ζούμε στην εποχή της εξέλιξης. Οι τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών εξελίσσονται ραγδαία με αποτέλεσμα να μας επηρεάζουν άμεσα. Σήμερα η τεχνολογία διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη ζωή και στην εξέλιξη του ανθρώπου. Η συνεχής εξέλιξη και η διεύρυνση των υπηρεσιών που προσφέρει, καθώς και η αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων και ταχυτήτων επικοινωνίας, την έχει καταστήσει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής. Η ευρυζωνική σύνδεση που δύνεται από τον εκάστοτε πάροχο της χώρας γίνεται το βασικό εργαλείο μέσω του οποίου οι πολίτες οργανώνουν την εργασία τους, την ψυχαγωγία τους, αλλά και ην κοινωνική τους ζωή. Καθημερινά , με μοναδική προϋπόθεση την ύπαρξη μιας σύνδεσης στο διαδίκτυο , μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε ποικιλία θεμάτων, όπως αγαπημένες ιστοσελίδες, εικόνες και μουσική , στο προσωπικό μας e-mail και σε video μπορούμε να διεκπεραιώνουμε on-line αγορές και να απολαμβάνουμε στο μέγιστο εφαρμογές πολυμέσων στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή μας, του κινητού τηλεφώνου ή της τηλεόρασης μας , τόσο για ενημέρωση όσο και για ψυχαγωγία. Το ίδιο το διαδίκτυο , ωθούμενο από εξελίξεις αλλάζει μορφή και δημιουργεί νέες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Μία από τις προκλήσεις που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT). Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα , δεν θα είναι οι μόνες διασυνδεδεμένες συσκευές. Οποιαδήποτε συσκευή θα μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη εφαρμογών που θα συνδυάσουν τον εικονικό κόσμο του διαδικτύου. Στην εξέλιξη του γνωστού μας Internet of Things , πρωταρχικό ρόλο έχουν οι συσκευές. Από δίκτυα διασυνδεδεμένων υπολογιστών , μεταβαίνουμε σε δίκτυα διασυνδεδεμένων αντικειμένων , από βιβλία έως αυτοκίνητα, από ηλεκτρικές συσκευές έως τρόφιμα, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο το IoT. Κάθε αντικείμενο θα χρησιμοποιεί συστήματα αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων(RFID) για την ασύρματη αποστολή/λήψη και την αποθήκευση των δεδομένων. Ένας στόχος που έχουν ορίσει οι επιστήμονες του χώρου είναι πως θέλουν περίπου 1 εκατομμύριο συσκευές να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν δεδομένα μεταξύ τους , ώστε να εξοικονομούνται ενέργεια , χρόνο και χρήματα. Το πεδίο εφαρμογής του IoT είναι μεγάλο, από την υγεία και το σπίτι έως τις μεταφορές και τα βιομηχανικά δίκτυα. Πιο συγκεκριμένα στα βιομηχανικά δίκτυα θα μπορεί να πραγματοποιείται αμέσως έλεγχος όλων των συσκευών πχ. ενός εργοστασίου.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.