Οι «Δεξαμενές Καθαρμών» στην αιγαιακή προϊστορική αρχιτεκτονική και τελετουργία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Οι «Δεξαμενές Καθαρμών» στην αιγαιακή προϊστορική αρχιτεκτονική και τελετουργία (EL)

Λαμπράκης, Εμμανουήλ

aegean

Η “Δεξαμενή Καθαρμών” είναι ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στοιχείο στον Μινωικό Πολιτισμό με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική εξέλιξη και ερμηνευτικές προσεγγίσεις. Στην ανεπτυγμένη νεοανακτορική της μορφή ήταν ένα σχετικά μικρό, βυθισμένο δωμάτιο που διέθετε κάποια χαρακτηριστικά όπως το διακοσμητικό στηθαίο με κίονα ή πεσσό που ενσωμάτωνε κλίμακα καθόδου. Η “Δεξαμενή” συχνά πλαισιωνόταν από διάδρομο ή παράθυρο, που επέτρεπε σε παρατηρητές να επιβλέπουν το δρώμενο εντός του δωματίου. Αναλύοντας την ιστορία της εξέλιξης της μινωικής “Δεξαμενής Καθαρμών”, δεν διαφωτίζεται ο χαρακτήρας χρήσης της, ένα μυστήριο που θα παραμείνει άλυτο. Τέτοιοι χώροι ενδεχομένως να χρησιμοποιούνταν για διαβατήριες τελετές και να είχαν “καθαρτικό χαρακτήρα” σε ένα πλαίσιο «τελετουργικού καθαρμού» ή να χρησιμοποιούνταν ως λουτρά και χώροι συμβολικής κάθαρσης. Οι “Δεξαμενές Καθαρμών” ίσως θα πρέπει να ιδωθούν ως μια αρχιτεκτονική μεταφορά θρησκευτικών πεποιθήσεων με πραγματιστικό τρόπο, αντίστοιχο ωστόσο με τον συμβολικό.

masterThesis

Μινωική αρχιτεκτονική (EL)
Τελετουργία (EL)
Μινωική αρχαιολογία (EL)
Minoan architecture (EL)
Ritual (EL)
Minoan archeology (EL)
Δεξαμενές καθαρμών (EL)


2017-05-01


2018-03-12T12:19:25Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.