Διερεύνηση επεισοδίων ευρείας διασποράς ρύπανσης από πετρελαιοειδή στην Ανατολική Κρήτη, περιοχή Αθερινόλακκου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Διερεύνηση επεισοδίων ευρείας διασποράς ρύπανσης από πετρελαιοειδή στην Ανατολική Κρήτη, περιοχή Αθερινόλακκου (EL)

Valsamidis, Michail-Angelos
Βαλσαμίδης, Μιχαήλ-Άγγελος

aegean

Η διαφυγή πετρελαιοειδών, αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες εκτεταμένης ρύπανσης στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι επιπτώσεις αυτής μπορούν να χαρακτηριστούν, καταστροφικές για τα παράκτια οικοσυστήματα και τους οργανισμούς που διαβιώνουν σε αυτά. Τα περισσότερα κράτη έχουν θεσπίσει κατάλληλη νομοθεσία λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις για την αποφυγή της ρύπανσης από πετρελαιοειδή. Παρ' όλα αυτά, επειδή ατυχήματα μπορούν να συμβούν, η παρούσα μελέτη έχει ως σκοπό τη διερεύνηση ενός τέτοιου πιθανού επεισοδίου στην Ανατολική Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Αθερινόλακκου. Η επιλογή της περιοχής μελέτης έγινε λόγω του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ που κατασκευάστηκε και λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια στην περιοχή. Για την πρόβλεψη της πορείας του ρύπου, έγινε χρήση του μοντέλου διασποράς πετρελαιοκηλίδων του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ (POSEIDON OSM) το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη διασπορά του πετρελαίου χρησιμοποιώντας ατμοσφαιρικά, ωκεανογραφικά και κυματικά δεδομένα από τα προγνωστικά μοντέλα του συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ που εκτελούνται σε καθημερινή βάση. Ως αποτέλεσμα μπορέσαμε να παρατηρήσουμε ότι η κύρια υδροδυναμική δομή που επηρεάζει την επιφανειακή κυκλοφορία στην περιοχή είναι ο λεγόμενος "Αντικυκλώνας της Ιεράπετρας" και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην οριζόντια μεταφορά του ρύπου. Μπορεί να παρατηρηθεί επίσης, μία κλιμάκωση της έντασης του Αντικυκλώνα της Ιεράπετρας από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο άνεμος δε φαίνεται να αποτελεί σημαντική μεταβλητή στην μεταφορά της πετρελαιοκηλίδας. Εξαιτίας αυτής της ιδιότυπης κυκλοφορίας στην περιοχή, το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ φαίνεται να είναι σε μια προνομιακή θέση, καθώς σε κάθε περίπτωση ανέμου οι ρύποι απομακρύνονται στα ανοικτά.

masterThesis

Αθερινόλακκος (EN)
Poseidon (EN)
Oil spil model (EN)
Διασπορά πετρελαιοκηλίδας (EN)
Ανατολική Κρήτη (EN)
Ρύπανση από πετρελαιοειδή (EN)


2016-12-15


2018-03-14T13:45:14Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.