Multicriteria analysis using GIS in the placement of a suitable land for cultivation in the wider area of Samos

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Πολυκριτηριακή ανάλυση με Χρήση GIS στην χωροθέτηση καλλιεργήσιμης έκτασης στην ευρύτερη περιοχή της Σάμου (EL)
Multicriteria analysis using GIS in the placement of a suitable land for cultivation in the wider area of Samos (EL)

Τατάκης, Άγγελος

aegean

Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο την εξέταση της θεωρητικής προσέγγισης μέσω της πολυκριτηριακής ανάλυσης αποφάσεων, για την χωροθέτηση και εγκατάσταση μίας αγροτικής καλλίεργειας, διερευνώντας παράλληλα τις δυνατότητες εφαρμογής σε πραγματικές συνθήκες. Η εφαρμογή λαμβάνει χώρα στον Νομό Σάμου, όπου εξετάζεται η περίπτωση χωροθέτησης μίας καλλιεργήσιμης έκτασης. Αρχικά, διερευνάται το εννοιολογικό πλαίσιο του όρου «αγροτική καλλιέργεια». Έπειτα, εντοπίζεται ο ρόλος και η αποστολή της, τα γενικά χαρακτηριστικά της, και γίνεται αναφορά στα κριτήρια αξιολόγησής. Σκοπός αυτού είναι η θεωρητική προσέγγιση των κριτηρίων χωροθέτησης . Η εργασία αυτή έχει διαρθρωθεί σε πέντε κεφάλαια και τα οποία έχουν οργανωθεί ως εξής: Στο πρώτο κεφάλαιο πραγματοποιείται μια εισαγωγή στην περιοχή που αναπτύσσεται η μελέτη(Σάμος) καθώς και μία ιστορική αναδρομή στον τόπο αλλά και στις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες του νησιού. Στη συνέχεια, γίνεται μία ιστορική ανασκόπηση τών καλλιεργειών στην νήσο Σάμο. Στο δεύτερο κεφάλαιο καταγράφεται η βιβλιογραφική ανασκόπηση στο θέμα «πολυκριτήρια ανάλυση αποφάσεων». Επίσης ορίζεται η έννοια της απόφασης μέσω της πολυκριτήριας ανάλυσης, αναπτύσσεται το μεθοδολογικό πλαίσιο μοντελοποίησης των προβλημάτων, ενώ γίνεται αναφορά στα βασικούς θεωρητικούς τομείς της πολυκριτηριακής ανάλυσης. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται εισαγωγή στους κυρίαρχους θεωρητικούς κύκλους της πολυκριτηριακής ανάλυσης αποφάσεων, καθώς και στις σημαντικότερες μεθόδους που στηρίζονται σε αυτούς, όπως έχει παρουσιαστεί απο μία πληθώρα επιστημόνων σε ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναπτύσσεται ο συνδυασμός της πολυκριτήριας ανάλυσης με τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, καθώς επίσης και τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για να καταλήξουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Επίσης αναπτύσσεται η μελέτη σύμφωνα με το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε και παρουσιάζεται βήμα προς βήμα όλη η διαδικασία. Τέλος στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύονται, συμπεράσματα και προτείνονται μελλοντικές κατευθύνσεις για έρευνα και ανάπτυξη.

masterThesis

multicriteria methods (EL)
γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (EL)
πολυκριτήριες μέθοδοι (EL)
geographic information systems (EL)
πολυκριτήρια ανάλυση (EL)
multicriteria analysis (EL)


2018-06-19


2019-05-08T12:09:47Z

Σάμος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.