Ιστορική συνέχεια γεωπολιτικών θεωριών 1890-2015

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Ιστορική συνέχεια γεωπολιτικών θεωριών 1890-2015 (EN)

Φωτιάδης, Γεώργιος

aegean

Η ολοκληρωτική εξερεύνηση του κόσμου έφερε την ανθρωπότητα απέναντι σε μια νέα εποχή. Ο αχανής πλανήτης μετατράπηκε σε ένα πεπερασμένο γεγονός στο οποίο το κάθε κράτος έπρεπε να ορισθεί. Δημιουργήθηκε ένα καινούριο, κλειστό σύστημα το οποίο αναγκάζει τους πολιτισμούς σε αλληλεπίδραση. Η γεωγραφική θέση, οι πόροι, ο χαρακτήρας, η έκταση κ.α. προσδιορίζουν ένα κράτος στο παγκόσμιο σύστημα, στην παγκόσμια σκακιέρα. Η κατανόηση της πολυπλοκότητας των σχέσεων και των αλληλεπιδράσεων των κρατών έγινε απαραίτητη συνθήκη για τους έχοντες ισχύ αλλά και γι τα κράτη που την επιθυμούν. Η γέννηση της επιστήμης της γεωπολιτικής είναι το αποτέλεσμα αυτής της ανάγκης. Στην εξέλιξη της μελέτης αναγνωρίζονται τα σημεία καμπής της γεωπολιτικής επιστήμης. Αναφορικά η εξέλιξη της επιστήμης συμβαίνει με τρεις μεγάλες θεωρήσεις με θεμέλιο άξονα την παγκόσμια κυριαρχία. Αρχικά εμπνευσμένος από την Αγγλική ναυτική αυτοκρατορία ο Μάχαν προσδιορίζει τις μεθόδους εκείνες που πρέπει να ακολουθήσει ένα κράτος-δύναμη για την παγκόσμια κυριαρχία. Την συνέχεια αναλαμβάνει ο Μακίντερ ο οποίος θεωρεί την διεκδίκηση της παγκόσμιας ισχύος ένα συνεχή πόλεμο μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων δυνάμεων. Η θεώρηση του κόσμου δεν αλλάζει σημαντικά μετά τον Μακίντερ παρά μόνο μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο με την ανακάλυψη ενός καινούριου επιπέδου από τον Σεβέρσκι, τον κόσμο του αέρα. Ενώ ο κόσμος έχει πια ανακαλυφθεί ολοκληρωτικά σε όλα τα επίπεδά του ο Μπρζεζίνσκι έρχεται να οριστικοποιήσει την πρωτοκαθεδρία των χερσαίων δυνάμεων και τη σημαντικότητα της κατοχής ξηράς. Η χωρική και χρονική διαδρομή που διανύουν αυτές οι θεωρίες θα απασχολήσουν ενεργά αυτή τη μελέτη. Η εξερεύνηση των διαφόρων εννοιών του χώρου και οι μέθοδοι απόδοσης χαρακτηριστικών θα δημιουργήσει ολοκληρωμένη εικόνα του παγκόσμιου συστήματος. Η πρωτογενής πληροφορία των θεωριών σκιαγραφεί την ταυτόχρονη εξέλιξη της γεωπολιτικής επιστήμης όσο και του παγκόσμιου χώρου γεγονός που επιτρέπει την κατανόηση της πορείας της επιστήμης όσο και των κρατών.

bachelorThesis

Mackinder (EL)
Μπρζεζίνσκι (EL)
Μακίντερ (EL)
Μάχαν (EL)
Geopolitics (EL)
Mahan (EL)
Γεωπολιτική (EL)


2016-06-21


2019-06-20T12:06:52Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.