Η προσέγγιση Ρωσίας - Τουρκίας και οι επιπτώσεις της στη συριακή κρίση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΗ προσέγγιση Ρωσίας - Τουρκίας και οι επιπτώσεις της στη συριακή κρίση (EL)

Πελτέκη, Χριστίνα

aegean

Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται το ζήτημα της προσέγγισης Ρωσίας – Τουρκίας, δύο κρατών που διαχρονικά ανήκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα, και των επιπτώσεων που είχε αυτή σε ένα ιστορικό γεγονός, αυτό της συριακής κρίσης. Η σχέση των δύο υπό εξέταση κρατών παρουσιάζει διαχρονικά διακυμάνσεις. Χαρακτηρίζεται πιο συχνά ως ψυχρή, με την Τουρκία να στρέφεται προς την πλευρά της Ρωσίας μόνο όταν θεωρεί ότι η στάση των ΗΠΑ υπονομεύει τα συμφέροντά της. Τα αντικρουόμενα στρατηγικά τους συμφέροντα επιδιώκουν να τα εξισορροπήσουν με την ανάπτυξη των οικονομικών και λοιπών σχέσεών τους. Αναφορικά με το συριακό ζήτημα τα εν λόγω κράτη είχαν εξ αρχής αντικρουόμενα συμφέροντα, καθώς η Ρωσία επιδίωκε την διατήρηση του Μπασαρ αλ-Ασαντ στην εξουσία, ενώ η Τουρκία επιδίωκε την ανατροπή του. Μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία επήλθε η ρήξη στις σχέσεις τους. Σύντομα όμως αυτή η κατάσταση ανατράπηκε με την επανασύνδεση των δύο κρατών και την διεύρυνση της συνεργασίας τους και στον τομέα των εξοπλισμών, με δεδηλωμένο στόχο την καταπολέμηση του ΙΣΙΣ. Όμως, στην πραγματικότητα, η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν μάλλον αποκλίνοντες στόχους στην συριακή κρίση, καθώς η Τουρκία επιδιώκει την δραματική αποδυνάμωση των Κούρδων της Συρίας. Αντιθέτως, η Μόσχα –που επιδιώκει την συμμετοχή του συριακού καθεστώτος στις διαπραγματεύσεις για το μεταπολεμικό καθεστώς της Συρίας- θεωρεί ότι η παρουσία των Κούρδων στις διαπραγματεύσεις αυτές ενισχύει τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι λόγοι που οδήγησαν αρχικά στην ρήξη και στη συνέχεια στην προσέγγιση των δύο ευκαιριακών συμμάχων μελετώνται στην παρούσα εργασία. Αναλύονται επίσης οι αντιπαλότητες και τα διακυβεύματα της συριακής κρίσης, αλλά και η επιρροή της στους περιφερειακούς και τους διεθνείς δρώντες. Γίνεται επιπλέον μια αναφορά στους μη κρατικούς δρώντες του συριακού πολέμου. Στα συμπεράσματα αναλύονται οι επιπτώσεις της προσέγγισης στην συριακή κρίση, τι κατάληξη θα έχουν τα ζητήματα που διακυβεύονται στα πλαίσια αυτής της κρίσης, αλλά και τα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη ενός ζητήματος που αναζωπυρώθηκε στα πλαίσια του συριακού εμφυλίου – του κουρδικού ζητήματος-, το οποίο προβλέπεται να είναι ο καταλύτης στην περεταίρω διαμόρφωση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων.

masterThesis

Syrian war (EN)
International relations (EN)
Διεθνείς σχέσεις (EN)
Συριακή κρίση (EN)
Russia - Turkey rapprochement (EN)
Σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας (EN)


2019-05-12


2019-09-17T13:03:14Z

Ρόδος*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.