Τουρισμός, προστατευόμενες περιοχές και βιοκλιματικές συνθήκες σε έναν δημοφιλή 3S προορισμό: η εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ακτή Κανάρη, Ρόδος

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Τουρισμός, προστατευόμενες περιοχές και βιοκλιματικές συνθήκες σε έναν δημοφιλή 3S προορισμό: η εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ακτή Κανάρη, Ρόδος (EL)

Παπαδάκης, Εμμανουήλ

aegean

Η Ακτή Κανάρη είναι μία δημοφιλής αστική ακτή στην ΒΔ ακτή της πόλης της Ρόδου, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική/τουριστική ανάπτυξη της νήσου Ρόδου. Η τουριστική δραστηριότητα είναι έντονη στην ευρύτερη περιοχή μελέτης, όπως προκύπτει από τους δείκτες παρακολούθησης της Ε.Σ.Υ.Ε και της Eurostat. Το πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο (προστατευόμενες περιοχές και ακτές) και οι ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες μπορούν να ερμηνεύσουν, γιατί ή Ρόδος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό 3S (Sea, Sun, Sand) προορισμό. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να είναι καθοριστικές για την Ακτή Κανάρη. Μία παράκτια οπισθοχώρηση 10.35 m για το σενάριο RCP 2.6 και 17.78 m για το σενάριο RCP 8.5 του IPCC προβλέπεται ως το 2100. Η αναμενόμενη σημαντική μείωση της παραλιακής φέρουσας ικανότητας, λόγω της αύξησης της θαλάσσιας στάθμης, ενδέχεται να ελαττώσει σημαντικά την τουριστική κίνηση (tourist flow) της ακτής. Ο κλιματικός δείκτης τουρισμού CIT προβλέπει μία άνοδο του αριθμού των ημερών με βέλτιστες συνθήκες για 3S τουρισμό από 95.3% την περίοδο Απρίλιο-Οκτώβριο 2012-2016, σε 97.3% για το 2096-2100, και ταυτόχρονα μία μείωση των μη αποδεκτών συνθηκών. Η εκτίμηση όμως της ελκυστικότητας ενός προορισμού θα πρέπει να εξετάζεται, παράλληλα με τη φέρουσα ικανότητα, η οποία είναι ένα μέτρο εκτίμησης της βιωσιμότητας της παραλίας.

masterThesis

τουρισμός (EL)
Ρόδος (EL)
Rhodes Island (EL)
tourism (EL)
climatic changes (EL)
κλιματική αλλαγή (EL)


2017-10-06


2019-09-25T13:12:09Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.