Σχεδιασμός και κατασκευή αντικειμένου από μάρμαρο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΣχεδιασμός και κατασκευή αντικειμένου από μάρμαρο (EL)

Ioanna, Kyriazi
Ιωάννα, Κυριαζή

aegean

Το μάρμαρο είναι ένα υλικό το οποίο συνδέεται άμεσα με την Ελλάδα και την πολιτισμική κληρονομιά της. Έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες χωρίς να χάνει την αξία του, λόγω της ποιότητας και της αισθητικής του. Η ποσότητά του ως ορυκτό κρίνεται ανεξάντλητη και η Ελλάδα είναι μια χώρα που ολόκληρη καλύπτεται από μάρμαρα διαφορετικών συστάσεων και χρωματισμών, άξια να ανταγωνιστούν τις παραγωγές κοιτασμάτων του εξωτερικού. Αυτός είναι και ο λόγος που ο τομέας της μαρμαροβιομηχανίας στην Ελλάδα αναπτύσσεται συνεχώς, σε αντίθεση με άλλα δομικά υλικά. Ο αντικειμενικός σκοπός αυτής της εργασίας υπήρξε η σχεδίαση ενός σκακιού-εκθέματος μεγάλης κλίμακας με αποκλειστικό υλικό το μάρμαρο, η καταγραφή όλων των σταδίων που απαιτούνται, από την έρευνα μέχρι και την υλοποίηση και η κατασκευή του τελικού προϊόντος. Η εργασία ακολούθησε τη μέθοδο MDD (Material Driven Design), η οποία θέτει σε πρώτο πλάνο το υλικό και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Αφορμή επιλογής της σχεδιαστικής ιδέας στάθηκε το ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου και η πολιτιστική εβδομάδα εορτασμού της, κατά την οποία πραγματοποιείται μια σειρά από εκδηλώσεις. Μία από τις εκδηλώσεις αυτές είναι και το τουρνουά σκακιού. Κατά τη διάρκεια του ιδεασμού παρουσιάζονται διάφορες μορφές, έχοντας ως βασικό άξονα το υλικό και τις δυνατότητές του, αλλά και τη μέθοδο κατεργασίας του από εργαλειομηχανή κοπής 3 αξόνων. Η τελική ιδέα αξιολογείται βάση κριτηρίων και παραμέτρων που είχαν τεθεί στην αρχή του σχεδιασμού. Το τελικό αντικείμενο, αποδίδεται με τη χρήση ελληνικών μαρμάρων, με σκοπό την ανάδειξή τους ως ορυκτός πλούτος της Ελλάδας.

masterThesis

Chess (EL)
Μάρμαρο (EL)
CNC (EL)
Ναύπακτος (EL)
Σκάκι (EL)
Marble (EL)
Materal driven design (EL)
Nafpaktos (EL)


2018-06-01


2019-09-30T13:02:46Z*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.