Mega-Ships και η χρήση τους στη παγκόσμια ναυτιλία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Mega-Ships και η χρήση τους στη παγκόσμια ναυτιλία (EL)

Σταυράκης, Σταύρος

aegean

Η παρούσα διατριβή προσεγγίζει το θέμα των πολύ μεγάλων διαστάσεων εμπορευματοκιβωτιοφόρων πλοίων (megaships) στην ναυτιλία τακτικών γραμμών. Σκοπός είναι η κατανόηση του όρου megaship για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με την παρούσα μεγίστη μεταφορική ικανότητα τους εκφρασμένη σε TEUs και τις τρέχουσες κατασκευαστικές τους διαστάσεις. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται εισαγωγική τοποθέτηση του θέματος και παρουσιάζεται το φαινόμενο του γιγαντισμού στην εμπορική ναυτιλία, με αναφορά στην αύξηση της μεταφορικής ικανότητας των πλοίων σε TEUs και πως αυτή επηρεάζει και ταυτόχρονα επηρεάζεται από συναφής εμπλεκόμενες δραστηριότητες. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση των σταδίων εξέλιξης των εμπορευματοκιβωτιοφόρων πλοίων και κατηγοριοποίηση των πλοίων αυτών με τη χωρητικότητα σε TEUs. Στο τρίτο κεφάλαιο επισημαίνεται ο συνολικός αριθμός του στόλου των εμπορευματοκιβωτιοφόρων, το μερίδιο τους σε DWT και οι τρόποι μέτρησης των πλοίων. Γίνεται ανάλυση του όρου με χρονολογική τοποθέτηση των πρώτων ULCSs στην ναυτιλιακή αγορά, αναφορά στον συνολικό τους αριθμό από την πρώτη τους εμφάνιση, περιγραφή της ναυτιλίας τακτικών γραμμών, αναφορά στις μεγαλύτερες εταιρείες που διαχειρίζονται ULCSs και παρουσίαση της εξοικονόμησης κόστους των εμπορευματοκιβωτιοφόρων πλοίων. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση των παραγόντων που οδηγούν σε απόκτηση ULCSs από τις ναυτιλιακές εταιρίες τακτικών γραμμών, η τάση των εμπορικών συμμαχιών μεταξύ των εταιρειών, σύντομη ιστορική αναφορά για τις συμμαχίες, τις μορφές συνεργασίας που διακρίνονται και τις ισχύουσες συμμαχίες στις μέρες μας. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι επιπτώσεις από την χρήση των πολύ μεγάλων εμπορευματοκιβωτιοφόρων πλοίων στην ναυτιλία.

masterThesis

cascading effects (EL)
ultra large container ships (EL)
peak effects (EL)
επίδραση συγκέντρωσης (EL)
containers (EL)
επίδραση επικάλυψης (EL)
πολύ μεγάλα εμπορευματοκιβωτιοφόρα πλοία (EL)


2019-10-22


2020-02-28T12:41:20Z

Χίος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.