Το νειλωτικό τοπίο στην αιγυπτιακή και αιγαιακή εικονογραφία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Το νειλωτικό τοπίο στην αιγυπτιακή και αιγαιακή εικονογραφία (EL)

Χριστοπούλου, Παντελία

aegean

Βασικός σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση και η μελέτη της εικονογραφίας του νειλωτικού τοπίου, τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, μέσα από την ανεύρεση ομοιοτήτων και διαφόρων στα επιμέρους εικονογραφικά χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, δίδεται ιδιαίτερη σημασία, ως βασική προϋπόθεση για την εντρύφηση στο θέμα, στην αποσαφήνιση του όρου «νειλωτικό», που χαρακτηρίζει τα συγκεκριμένα τοπία και τα καθιστά μια ιδιαίτερη κατηγορία εικονογραφικού τύπου. Έπειτα, και εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στις τοιχογραφίες, που αποτελούν και τα πιο αντιπροσωπευτικά και πλούσια δείγματα, παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά απεικονίσεις του νειλωτικού τοπίου στην Αίγυπτο, με αναφορές στην τεχνοτροπία, στα επί μέρους στοιχεία που δημιουργούν τη συγκεκριμένη σύνθεση και τους συμβολισμούς που πιθανώς προκύπτουν. Εν συνεχεία, μελετάται αντιστοίχως η παρουσία της εικονογραφίας του νειλωτικού τοπίου στον αιγαιακό χώρο, μέσα από την ανάλυση και τη συγκριτική μελέτη. Ταυτόχρονα, καταβάλλεται προσπάθεια για την περιγραφή και κατανόηση των επαφών μεταξύ των λαών της περιοχής της Αιγύπτου και της περιοχής του Αιγαίου αλλά και των έντονων πολιτισμικών σχέσεων που προκύπτουν μέσα από αυτές, καθιστώντας έτσι τη συγκεκριμένη εικονογραφία ως μια επιπλέον απόδειξη των καλλιτεχνικών και τεχνοτροπικών αλληλεπιδράσεων και επιρροών που διαπνέουν τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου κατά την Εποχή του Χαλκού. Τέλος, επιχειρείται η εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων σχετικά με την παρουσία του εικονογραφικού θέματος του νειλωτικού τοπίου ανά περίοδο και ανά περιοχή, την ένταξή του σε συγκεκριμένες ευρύτερες θεματολογίες, το βαθμό αφομοίωσής του και τις διαφοροποιήσεις του, όπου αυτές υπάρχουν.

masterThesis

Αίγυπτος (EL)
νειλωτικό τοπίο (EL)
Aegean (EL)
Egypt (EL)
Αιγαίο (EL)
landscaping (EL)
iconography (EL)
εικονογραφία (EL)


2019-09


2020-03-26T13:27:27Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.