Τεχνολογικές λύσεις και μέθοδοι διαχείρισης της λειτουργίας των πλοίων με σκοπό τη μείωση των αέριων ρύπων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Τεχνολογικές λύσεις και μέθοδοι διαχείρισης της λειτουργίας των πλοίων με σκοπό τη μείωση των αέριων ρύπων (EL)

Καψύλης, Κωνσταντίνος

aegean

Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να μπορέσει ο αναγνώστης αρχικά να αντιληφθεί το μέγεθος των εκπομπών αερίων στον τομέα της ναυτιλίας και ακολούθως να εντοπίσει τους τρόπους με τους οποίους αυτές οι εκπομπές μπορούν να μειωθούν έως και να εξαλειφθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Βέβαια καθένας από αυτούς τους τρόπους απαιτεί και ένα ανάλογο κόστος εκ μέρους των ναυτιλιακών εταιρειών, το οποίο πολλές φορές δεν είναι έτοιμες να ανταποκριθούν. Στόχος, λοιπόν, της διπλωματικής εργασίας είναι να προσδιορίσει τους πιο ελπιδοφόρους τομείς, δηλαδή τις τεχνολογίες και τις επιχειρησιακές πρακτικές, να ποσοτικοποιήσει τις δυνατότητες μετριασμού τους, αλλά και να κοστολογήσει την υιοθέτηση τους από τις ναυτιλιακές εταιρείες. Τα αποτελέσματά της βιβλιογραφικής ανασκόπησης δείχνουν ότι κανένα μεμονωμένο μέτρο δεν επαρκεί από μόνο του ώστε να επιτύχει σημαντικές μειώσεις στο σύνολο του τομέα. Μολονότι υπάρχουν μεμονωμένα μέτρα για τα οποία αναφέρθηκαν υψηλά δυναμικά μείωσης (π.χ. χρήση βιοκαυσίμων ή βελτιστοποίηση της ταχύτητας), το ευρύ φάσμα των προσδιορισμένων δυνατοτήτων υποδηλώνει μόνο μέτρια συμφωνία μεταξύ των μελετών. Βάσει των αναθεωρημένων μελετών, η διπλωματική εργασία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια σημαντική μείωση των εκπομπών άνω του 75% είναι εφικτή με την ταχεία υιοθέτηση και τον συνδυασμό μεγάλου αριθμού εξαρτώμενων και ανεξάρτητων μέτρων. Με άλλα λόγια, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου είναι δυνατόν να μειωθούν κατά 4-6 ανά μονάδα φορτίου που μεταφέρονται με τις τρέχουσες τεχνολογίες εντός του 2050. Ωστόσο, οι δυνατοί συνδυασμοί είναι πολλοί και ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για τον εντοπισμό επιτυχημένων συνδυασμών μέτρων μείωσης των εκπομπών.

masterThesis

reduction methods (EN)
μέθοδοι μείωσης (EN)
αξιολόγηση κόστους (EN)
εκπομπές πλοίων (EN)
cost assessment (EN)
ship emissions (EN)


2019-10-31


2020-03-31T13:53:25Z

Χίος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.