Oι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για το φαινόμενο της διγλωσσίας / πολυγλωσσίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Oι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για το φαινόμενο της διγλωσσίας / πολυγλωσσίας (EL)

Χολέβας, Χρήστος

aegean

Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η καταγραφή και η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με την παρουσία των δίγλωσσων μαθητών στα ελληνικά σχολεία. Το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το ερωτηματολόγιο, το οποίο διανεμήθηκε σε 10 σχολεία στην Καλύμνου και σε 1 στην απομονωμένη Τέλενδο και συμπληρώθηκε από 100 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το ερωτηματολόγιο αποτελούνταν από πέντε θεματικούς άξονες: ο πρώτος ήταν η ετοιμότητα των εκπαιδευτικών αναφορικά με την αποδοχή δίγλωσσων μαθητών, ο δεύτερος ήταν ο ρόλος που διαδραματίζουν οι γονείς των δίγλωσσων μαθητών, ο τρίτος η ετοιμότητα του ευρύτερου σχολικού περιβάλλοντος αναφορικά με την αποδοχή δίγλωσσων μαθητών, ο τέταρτος οι επιδόσεις των δίγλωσσων μαθητών και ,τέλος, ο πέμπτος η αποδοχή των δίγλωσσων μαθητών από τους συμμαθητές τους. Επιπλέον, έγινε μελέτη και οι διαφοροποίηση των απόψεων των εκπαιδευτικών με κριτήριο τα δημογραφικά τους στοιχεία (το φύλο, την ηλικία τα χρόνια υπηρεσίας και τις σπουδές του καθένα). Διαπιστώθηκε πως οι εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται ανέτοιμοι ως προς την υποδοχή δίγλωσσων μαθητών στην τάξη τους και τις πρακτικές διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, ενώ αυτή είναι και η διαπίστωση για το σχολικό περιβάλλον γενικότερα. Οι γονείς των δίγλωσσων παίζουν σημαντικό ρόλο και σε μεγάλο ποσοστό οι εκπαιδευτικοί θεωρούν θετική και επικερδής κάθε προσπάθεια συνεργασίας μαζί τους. Εκτιμούν και σέβονται την πρώτη γλώσσα των δίγλωσσων μαθητών, όμως δεν παύουν να υπάρχουν προκαταλήψεις εκ μέρους τους.

masterThesis

αντιλήψεις εκπαιδευτικών (EL)
διγλωσσία (EL)
πολυγλωσσία (EL)
teachers' beliefs (EL)
bilingualism (EL)
multilingualism (EL)


2018-01


2020-04-06T06:12:54Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.