Forests' management and protection in "Old Greece", 1830-1880

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Δασική διαχείριση και προστασία στην "Παλαιά Ελλάδα", 1830-1880 (EN)
Forests' management and protection in "Old Greece", 1830-1880 (EN)

Κωστόπουλος, Γεώργιος

aegean

Το παρόν πόνημα αναφέρεται στην διαχείριση των δασών στο Βασίλειο της Ελλάδος "Παλαιά Ελλάδα" κατά την περίοδο 1830-1880. Οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να προστατεύσουν και να διαχειριστούν τα εθνικά δάση της χώρας, με πρωταρχικό στόχο την αύξηση του δημοσίου εισοδήματος. Παρά τις ολοένα αυξανόμενες νομοθετικές ενέργειες, οι προσπάθειες αυτές αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές εξαιτίας δύο λόγων: αφενός η κακή οικονομική κατάσταση του Βασιλείου δεν επέτρεψε μεγαλύτερες δαπάνες για την προστασία και διαχείριση των εθνικών δασών, αφετέρου το άγριο έδαφος της χώρας και η έλλειψη οδικών/ποτάμιων οδών κατέστησαν την μεταφορά ξυλείας και την πλήρη εκμετάλλευση ασύμφορη. Τα εθνικά δάση παρέμειναν ανοιχτά στις καταπακτικές πρακτικές ιδίως των νομαδικών βοσκών και των αγροτικών πληθυσμών, οι οποίοι εν όψει της ενδημικής διαφθοράς και της πρακτικής αδυναμίας της χώρας να επιβάλει τη νομική προστασία των δασών, δεν επέτρεψαν την διατήρηση αυτού του δημόσιου περιουσιακού στοιχείου. Ως αποτέλεσμα τα δάση της "Παλαιάς Ελλάδας" υποχώρησαν σημαντικά κατά την περίοδο αυτή.

masterThesis

Greece (EN)
δάση (EN)
Ελλάδα (EN)
forests (EN)
19th century (EN)
19ος αιώνας (EN)


2019-02-11


2020-04-09T13:53:23Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.